ProRail neemt herfstmaatregelen: kappen en snoeien

Als spoorbeheerder werkt ProRail continu aan een betrouwbaar spoorsysteem en een soepel verloop van het treinverkeer. Een belangrijke voorwaarde daarbij is regelmatig onderhoud van de spooromgeving. Groenwerkzaamheden zijn één van de maatregelen die ProRail in de herfst uitvoert om o.a. gladde sporen te voorkomen en de zichtlijnen van machinisten te borgen. Ondanks alle preventieve maatregelen valt niet uit te sluiten dat treinen door herfstweer vertraging kunnen oplopen.

Vanaf deze week start ProRail met kap- en snoeiwerkzaamheden in de gemeente Bunnik. Daarna volgen de gemeenten Utrecht, Bussum, Naarden, Laren en Weesp.

Essentieel in de herfst

Snoei- en kapwerkzaamheden zijn van essentieel belang. Bomen en struiken die te dicht bij het spoor staan, worden gesnoeid of gekapt omdat takken en/of bladeren op het spoor terecht zouden kunnen komen. Dit levert treinhinder op, vertraging voor reizigers en schade aan het spoor. Met preventief groenonderhoud wil ProRail dit voorkomen. Ook moet het spoor goed bereikbaar blijven voor hulpdiensten.

Tot eind december

De snoei- en kapwerkzaamheden duren tot eind december 2011. De gemeente heeft een vergunning verleend voor het uitvoeren van de kapwerkzaamheden. Onze aannemer houdt zich aan de flora- en faunawetgeving. De werkzaamheden vinden overdag plaats.

Vragen van bewoners

Voor vragen over de werkzaamheden kunnen mensen bellen met de afdeling Publiekscontacten van ProRail via 0800 – 776 72 45 of mailen via www.prorail.nl/contact

Uitleg: gladheid op het spoor

Gladheid op het spoor wordt tijdens de herfst veroorzaakt doordat platgereden bladeren bij vochtig weer een spekgladde laag op de spoorstaven vormen. Naast bladeren kunnen ook roest, olie, luchtvervuiling en algen het spoor glad maken, vooral in combinatie met vochtigheid. Wereldwijd heeft het spoor hier last van. Om te voorkomen dat treinen bij het remmen en optrekken slippen en er daardoor schade aan wielen en rails ontstaat, passen machinisten hun snelheid aan bij gladde sporen. Ze remmen eerder en trekken voorzichtiger op. Dit kan tot vertraging leiden.

Gladheid op het spoor in beeld: www.prorail.nl/Publiek/seizoenen/herfst/Pages/default.aspx

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail