Veroordeling na gezamenlijke controle ProRail / KLPD

Een Haagse politierechter heeft gisteren ondermeer een schadevergoeding van 7200 euro opgelegd. Dit na de aanhouding van twee vernielers tijdens een gezamenlijke actie van ProRail en het KLPD. Er wordt regelmatig gesurveilleerd in de omgeving van het spoor. Deze controles vinden plaats in het kader van veiligheid en zijn gericht op het aanhouden van overtreders waaronder koperdieven en vernielers. Dit leidt regelmatig tot veroordelingen waarin ook schadevergoedingen worden opgelegd.

Heterdaad aangehouden

In de nacht van vrijdag 2 april op zaterdag 3 april 2010 rond één uur surveilleerden onherkenbare medewerkers van ProRail en het KLPD langs de spoorbaan tussen Voorschoten en Leiden. Daar betrapten zij vlakbij station Voorschoten mannen die bezig waren met graffiti op een geluidswal. De twee vernielers zijn op heterdaad aangehouden voor de vernieling en overgebracht naar een politiebureau. Gisteren zijn de twee mannen, een 25-jarige uit Katwijk en een 27-jarige uit Leiden, door een Haagse politierechter veroordeeld: de oudste kreeg een taakstraf van 80 uur opgelegd en de betaling van 7200 euro schoonmaakkosten. De andere man kreeg een taakstraf opgelegd van 60 uur.

Extra aandacht voor koperdiefstal en vernieling

Ondermeer het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie (waaronder de spoorwegpolitie) en ProRail hebben afgelopen periode extra maatregelen getroffen tegen koperdiefstal en vandalisme. Zo is er extra controle bij het spoor en zijn er extra hekken en camera’s geplaatst. Ook zijn door middel van duizenden brieven omwonenden van het spoor gevraagd om extra alert te zijn. Daarnaast wordt een uitgebreide database bijgehouden van gaffiti-tags. Reizigers en vervoerders van goederen ondervinden van koperdiefstal en vernieling flinke hinder; het levert overlast op en is tevens een enorme kostenpost. Ondanks alle maatregelen blijft dit een maatschappelijke probleem met ingrijpende gevolgen voor de spoorsector en vereist dit een gezamenlijke aanpak en extra alertheid.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail