NS en MVO Nederland slaan de handen ineen voor duurzaam vervoer

Trein bespaart zakelijke reizigers nu al 91 gram CO2 per km ten opzichte van de auto

Nieuwe mobiliteitsscan (www.nsmobiliteitsscan.nl) maakt kostenbesparing en CO2 -besparing voor bedrijven inzichtelijk

5% meer zakelijke treinreizigers levert een CO2-reductie op vergelijkbaar met de uitstoot van 48.000 huishoudens

NS Zakelijk en MVO Nederland slaan de handen ineen. Vandaag starten zij een samenwerking om bedrijven te helpen om vaker een slimme mix van vervoersmiddelen te gebruiken en meer gebruik te maken van de mogelijkheden om te gaan flexwerken. Dit zorgt voor duurzamer vervoer en tegelijk een besparing op de reiskosten.

Bert Meerstadt en Willem Lageweg van MVO Nederland ondertekenden hun partnerschap vandaag tijdens een seminar over duurzame mobiliteit in het NS Hoofdkantoor. Doel van de afspraken is om komend jaar 10 bedrijven te helpen nieuwe duurzame vervoersplannen te maken en te zorgen dat deze kennis ook breder beschikbaar komt voor andere bedrijven om van te profiteren. “Door de trein te integreren in het mobiliteitsplan van je bedrijf kun je werken terwijl je reist. Bovendien bespaar je geld en voorkom je uitstoot van CO2 en fijnstof”, aldus Bert Meerstadt, president-directeur van NS.

NS Zakelijk is één van de experts die bij de ‘MVO-expeditie Duurzame Mobiliteit’ betrokken is en haar kennis op het gebied van duurzame mobiliteit met de deelnemende bedrijven deelt. “Bedrijven krijgen door de MVO-expeditie meer inzicht in de mogelijkheden van flexwerken, de inzet van alternatieve vervoersmiddelen als de trein en duurzame alternatieven voor benzine of diesel, zoals (groene) elektriciteit. Zo kunnen zij hun bedrijfsvoering verder verduurzamen”, aldus Willem Lageweg.

Duurzaam vervoer per trein

Meer met de trein reizen is een mooi voorbeeld van een manier waarop je vervoersstromen kunt verduurzamen. De CO2 -uitstoot is gemiddeld 126 gram per autokilometer en 35 gram per treinkilometer. Werknemers dus wat vaker met de trein laten reizen in plaats van met de auto scheelt fors. Een gemiddelde werknemer die een jaar lang met de trein reist in plaats van met de auto bespaart het equivalent van bijna 83 bomen die nodig zijn om de CO2 -uitstoot te compenseren. Daarnaast zijn er kostenvoordelen te behalen door werknemers vaker met de trein te laten reizen in plaats van met de auto. Hier komt bij dat ook de trein zelf steeds zuiniger wordt. Zo zijn nieuwe treinen 30 procent zuiniger. De trein hoeft ook niet op zichzelf te staan. Zo zijn bijvoorbeeld in combinatie met de auto (Park & Ride), OV-fiets, Green Wheels en andere openbaar vervoersvormen (tram, bus en metro) slimme combinaties te maken die zorgen voor comfortabel vervoer en tegelijk zorgen voor minder milieubelasting.

NS mobiliteitsscan maakt besparingen voor bedrijven inzichtelijk

Elke organisatie kan via www.nsmobiliteitsscan.nl inzicht krijgen in haar mobiliteitskosten en de mogelijkheden van de eigen organisatie om te besparen op CO2–uitstoot of kosten. Op basis van de gegevens van de 100 bedrijven die de scan al gedaan hebben, blijkt dat gemiddeld 9 procent van de werknemers van bedrijven met meer dan 100 werknemers al met het openbaar vervoer naar het werk komt. Voor nog eens 19 procent van hun werknemers is reizen met het openbaar vervoer een reëel alternatief. Een kwart van hen zou er niet alleen in geld en duurzaamheid op vooruitgaan als ze de trein pakken, maar ook in reistijd. "Als we er in slagen dit kwart bijvoorbeeld in de trein te krijgen zou dat voor zakelijk Nederland (relevante bedrijven met meer dan 100 werknemers) alleen al betekenen dat er 436 miljoen kg. minder CO2 wordt uitgestoten. Dit staat gelijk aan de uitstoot van meer dan 48.000 huishoudens op jaarbasis. Dat scheelt de compensatie van een bos van 40.000 hectare. Zo kun je dus maatschappelijk verantwoord ondernemen en tegelijk geld besparen", aldus Willem Lageweg van MVO Nederland.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: NS