Kruising Baron van Sternbachlaan en nieuwe spoortrace in gebruik

De ongelijkvloerse kruising in de Baron van Sternbachlaan is een feit. Sinds zaterdagmiddag 22 oktober kan het verkeer het nieuwe spoortracé voortaan via deze nieuwe verbinding kruisen. Maandagochtend 24 oktober reed ook de eerste trein in alle vroegte over het nieuwe oostelijke spoortracé.

Sinds 14 oktober is er gedurende tien dagen intensief gewerkt om de kruising in de Baron van Sternbachlaan afgelopen zaterdagmiddag open te kunnen stellen voor het verkeer. Oorspronkelijk zou deze nieuwe verbinding maandag 24 oktober in alle vroegte open gaan. De werkzaamheden verliepen de afgelopen tien dagen voorspoedig, zodat de verbinding eerder in gebruik worden kon genomen.

Oostelijk spoortracé in gebruik

Om het nieuwe spoor gereed te hebben voor de eerste trein op maandag 24 oktober ook ter hoogte van de Kruidenlaan is hard gewerkt. In alle vroegte reed de trein maandag over het nieuwe oostelijk spoortracé en nam daarmee ook direct de drie nieuwe spoorbruggen in gebruik. Vanuit de richting Wierden tot aan het bestaande station Nijverdal rijdt de trein weer volgens de normale dienstregeling. Tussen het station Nijverdal en het tijdelijke station Nijverdal-West worden treinreizigers tot medio 2013 met pendelbussen vervoerd, totdat de trein door de tunnel rijdt.

Nieuwe routes

Het autoverkeer vanuit de Kruidenwijk kan vanaf nu ook via de nieuwe ongelijkvloerse kruising onder het nieuwe spoortracé door om richting de N35 en het zuiden van Nijverdal, en andersom, te rijden. Fietsers en voetgangers kunnen sinds afgelopen zaterdag, totdat de tunnel bij de Kruidenlaan eind 2012 gereed is, ook via de Veenweg het tracé tijdelijk oversteken bij de Baron van Sternbachlaan.

Combiplan Nijverdal

Het Combiplan Nijverdal ontlast het centrum van Nijverdal, door het knelpunt van de N35 aan te pakken. Rijkswaterstaat verplaatst de N35 naar het noorden en ProRail legt hiernaast het spoor aan. Een deel van de nieuwe weg en het spoor komt in een tunnel te liggen. Het resultaat is een snellere doorstroming op de weg, verbetering van de betrouwbaarheid van de treinverbinding en veiligheid in het dorp. Het Combiplan Nijverdal is in 2014 gereed.

Zie ook www.rijkswaterstaat.nl/N35

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Oost-Nederland