Station Emmen-Zuid pakt internationale Brunel spoor-awards

Station Hilversum, Emmen-Zuid en de Drontermeertunnel zijn in de prijzen gevallen bij de Brunel Awards 2011. De Brunel Award is een prestigieuze internationale prijs voor spoorontwerpen die elke drie jaar wordt uitgereikt.

ProRail is opdrachtgever van werk aan het spoor in Nederland en heeft momenteel 2000 grotere en kleinere spoorprojecten in uitvoering, waaronder tientallen stations. ProRail directeur projecten Patrick Buck: “Voor een klein landje is Nederland dit keer flink in de prijzen gevallen en daar ben ik trots op.”

In de categorie stations zijn Hilversum en Emmen-Zuid in de prijzen gevallen. De stations zijn onder meer beoordeeld op reizigerscomfort en milieu. Het station Hilversum is een ontwerp van Arcadis en heeft gewonnen omdat het station reizigers en fiets- en voetverkeer goed weet te combineren. Daarnaast is het station ruim opgezet en is er een goede lichtinval. Studio SK maakte ook het ontwerp voor station Emmen-Zuid in opdracht van ProRail, waarin voor het eerst in Nederland wachtruimtes voor trein- en busreizigers zijn gecombineerd.

De spoortunnel onder het Drontermeer kreeg een award in de categorie spoorgebouwen. De tunnel is gebouwd voor de komst van de Hanzelijn, een nieuwe spoorlijn tussen Zwolle en Lelystad. Omdat de tunnel – ontworpen door Studio SK van ingenieursbureau Movares – een belangrijk natuurgebied doorkruist, is de tunnel voorzien van een faunapassage.

Bij de vorige editie won ProRail een Brunel Award voor station Amsterdam Bijlmer Arena. In 2011 waren er 150 inzendingen van 43 organisaties in vijftien landen. Er zijn twintig Awards toegekend. De Brunel Awards zijn in het leven geroepen in 1985 ter ere van de 150ste verjaardag van de Great Western Railway van Engeland, die de Britse architect en ingenieur I.K. Brunel ontwierp. Het doel is esthetische kwaliteit, klantgerichtheid en duurzaamheid binnen alle spoorsectoren promoten. De wedstrijd vindt elke drie jaar plaats en wordt ondersteund door de Watford Group of International Railway Designers waar twintig landen bij zijn aangesloten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail