ProRail werkt ingrijpend tussen Gouda en Alphen

De komende maanden werkt ProRail van Gouda tot en met Alphen aan den Rijn verder aan de realisatie van de RijnGouwelijn. Het werk zal zich concentreren tijdens vier buitendienststellingen in vier weekenden tussen nu en december. ProRail verricht het ingrijpende werk in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De werkzaamheden behelzen het vervangen van spoor en bovenleiding op grote delen van het traject, en het verder bouwen aan het nieuwe station Boskoop Snijdelwijk. Tijdens de treinvrije weekeinden wordt vervangend busvervoer ingezet.

De RijnGouwelijn is een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding tussen Gouda, Alphen aan den Rijn, Leiden en Katwijk en Noordwijk.

Bouw RijnGouwelijn

ProRail bouwt in opdracht van de provincie Zuid-Holland aan de RijnGouwelijn. Er worden nieuwe haltes gebouwd, en bestaande haltes worden aangepast. Na de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2011 presenteerden CDA, VVD, SP en D66 een coalitieakkoord voor Zuid-Holland. Hierin staan de plannen voor de komende vier jaar. Over de RijnGouwelijn staat dat, gezien de financiële risico’s en alle wensen voor RijnlandRoute en RijnGouwelijn, een heroverweging nodig is. Op dit moment voert de provincie hierover overleg met gemeenten en proRail. Voor het traject Gouda – Alphen blijft het uitgangspunt dat alle geplande haltes aangelegd worden. De werkzaamheden tussen Gouda en Alphen vinden daarom plaats volgens planning.

Werkzaamheden

Aan omwonenden van het spoor heeft ProRail een brief gestuurd in verband met de werkzaamheden. Het gaat om de volgende verbeteringen:

Alphen aan den Rijn

 • in week 40, van vrijdag 7 oktober 23.00 uur tot maandag 10 oktober 07.00 uur, werken we aan de aanleg van een watergang onder het spoor. Dit gebeurt ter hoogte van de J. den Uylsingel.
 • in week 44, van vrijdag 4 november 23.00 uur tot maandag 7 november 07.00 uur, vernieuwen we het spoor op het zuidoostelijke deel van het station.
 • in week 48, van vrijdag 2 december 23.00 uur tot maandag 5 december 07.00 uur, werken we op het noordoostelijke deel van het station aan de bovenleiding. Langs de J. den Uylsingel verrichtten we dan grondwerkzaamheden.

Boskoop

 • in week 38, van vrijdag 23 september 23.00 uur tot maandag 26 september 07.00 uur, werken we aan het nieuw te bouwen station Boskoop Snijdelwijk.
 • in week 44, van vrijdag 4 november 23.00 uur tot maandag 7 november 07.00 uur, bouwen we het nieuwe station Boskoop Snijdelwijk af. Op het hele traject van Boskoop tot Gouda werken we aan de bovenleiding.

Waddinxveen

 • in week 38, van vrijdag 23 september 23.00 uur tot maandag 26 september 07.00 uur, vernieuwen we bij station Waddinxveen het spoor en de wissels.
 • in week 44, van vrijdag 4 november 23.00 uur tot maandag 7 november 07.00 uur, werken we op het hele traject van Boskoop tot Gouda aan de bovenleiding.

Gouda

 • in week 38, van vrijdag 23 september 23.00 uur tot maandag 26 september 07.00 uur, werken we bij het nieuw te bouwen station Goudse Poort aan de bovenleiding.
 • in week 44, van vrijdag 4 november 23.00 uur tot maandag 7 november 07.00 uur, vernieuwen we bij het nieuw te bouwen station Goudse Poort het spoor en de bovenleiding. In dit weekend werken we op het hele traject van
 • Boskoop tot Gouda aan de bovenleiding.

Railinzetplaatsen

Tijdens de werkzaamheden maken we gebruik van bepaalde overwegen om materiaal op het spoor te zetten. Deze overwegen worden niet afgesloten voor wegverkeer, en worden voornamelijk aan het begin en het einde van de werkzaamheden gebruikt als inzetplaats. Hier zou minimale overlast kunnen optreden. Het gaat om de volgende overwegen:

Alphen aan den Rijn

Laan der Continenten, in de weekenden van week 40, 44 en 48.

Boskoop

Snijdelwijklaan, in het weekend van week 44.

Waddinxveen

Zuidelijke Rondweg, in het weekend van week 44

Kerkweg West, in het weekend van week 44.

Afsluitingen overwegen

In het weekend van week 38 is de overweg Kerkweg West in Waddinxveen van vrijdag 23 september 23.00 uur tot maandag 26 september 07.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Er wordt een omleidingsroute aangegeven.

Inzet van bussen

De werkzaamheden hebben gevolgen voor het treinverkeer:

 • in het weekend van week 38 rijden er geen treinen tussen Gouda en Alphen aan den Rijn.
 • in het weekend van week 40 rijden er geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden.
 • in het weekend van week 44 rijden er geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Gouda, en tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven.
 • in het weekend van week 48 rijden er geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden.

In genoemde weekenden laat NS stopbussen rijden van en naar de betreffende stations. Treinreizigers dienen dan rekening te houden met een vertraging van een kwartier tot een half uur.

Meer informatie voor reizigers en bewoners

Meer informatie over de treindienst vindt u op www.ns.nl of www.rijngouwelijn.nl.

Voor informatie over de werkzaamheden kijkt u op www.prorail.nl (Storingen en Werkzaamheden) of teletekstpagina 754. Voor telefonische vragen, opmerkingen of eventuele klachten over de werkzaamheden, belt u op werkdagen tussen 09:00 uur en 17:00 uur gratis met onze afdeling Publiekscontacten: 0800 776 72 45. U kunt ook reageren door het contactformulier in te vullen op onze website: www.prorail.nl/contactformulier.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail