9292 geeft dit jaar OV data vrij voor innovatie

9292 gaat dit najaar de data rondom OV-dienstregelingen beschikbaar stellen aan de markt om innovatie op reisinformatievlak verder te stimuleren. Het gaat in eerste instantie over het beschikbaar stellen van alle statische data van de OV-bedrijven, maar ook de werkelijke tijden van bus, trein, tram, metro en veerboten komen beschikbaar. Hiermee speelt 9292 in op de ontwikkelingen die spelen rondom de OV-branche om Open Data ter beschikking te stellen. 9292 richt zich vooral op App-bouwers, programmeurs en ondernemers. Met deze stap ontstaan later dit jaar specifieke toepassingen, die ieder op zich bij gaan dragen aan een bredere toegankelijkheid van het OV en aan een betere benutting van het fijnmazige OV-systeem dat Nederland rijk is. 9292 is van mening dat al deze toepassingen en de 18 jarige expertise en ervaring leiden tot een hogere klanttevredenheid, juist op momenten dat het er toe doet.

9292 gaat in gesprek met Open Data-vertegenwoordigers, OV-bedrijven, overheden, juristen en andere experts hoe dit het beste vorm gegeven kan worden.

Deze stap naar Open Data zal ook bijdragen aan het bevorderen van multimodale reisinformatie, het raakvlak van auto en OV. De keuzereiziger wordt door het verkrijgen van kwalitatieve informatie beter geïnformeerd en eerder verleid een combinatiereis auto-OV te maken. 9292 lonkt nu al naar een samenwerking met multimodale reisinformatie-partners: recent is er in SPITS verband al een werkende demo van Auto-OV informatie gepresenteerd op een in-car system.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: 9292 REISinformatiegroep bv