Meer stations met OV-fiets

fietsverhuursysteem maakt het gebruik van de trein aantrekkelijker

Op de stations Rheden, Dieren, Velp, Didam, Zevenaar en Wijchen komt in 2011 het OV-fietsverhuursysteem. Ook bij het toekomstige station Westervoort zijn vanaf de opening in december 2011 OV-fietsen te huren. Dat heeft het College van Bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen besloten. OV-fiets is een fietsverhuursysteem van NS.

Bestaande OV-fietslocaties
Momenteel kunnen reizigers op vijf stations in de Stadsregio Arnhem Nijmegen
OV-fietsen huren. Dit zijn de stations Arnhem, Arnhem Zuid, Nijmegen, Nijmegen Lent en station Duiven. De OV-fietsen op station Duiven staan in de eerste ondergrondse bikedispenser van Nederland. Deze is eind februari in gebruik genomen. In de afgelopen twaalf maanden werden vanuit de OV-fietslocaties in de stadsregio in totaal 32.500 OV-fietsen verhuurd.

Nieuwe OV-fietslocaties
De stadsregio streeft er naar op alle stations, OV-knooppunten en P+R-terreinen
OV-fietsen te plaatsen. OV-fiets maakt het gebruik van de trein nog aantrekkelijker. Ook kan het een bijdrage leveren aan het terugdringen van de files in de regio.

In 2011 wordt het aantal locaties uitgebreid. Op de stations Wijchen, Rheden, Dieren en Westervoort worden voor eind 2011 zes OV-fietskluizen geplaatst. Op station Velp komen in het derde kwartaal van 2011 vier OV-fietskluizen. Voor de stations Zevenaar en Didam moet nog een keuze gemaakt worden. De totale kosten voor OV-fiets op de zeven stations zijn € 287.500,-. 90% van de kosten betaalt de stadsregio, de overige 10% betalen de betrokken gemeenten. Als alles volgens planning verloopt, zijn de OV-fietsfaciliteiten voor eind 2011 gereed.

OV-fiets
OV-fiets is een landelijk geautomatiseerd fietsverhuursysteem van NS. Reizigers kunnen snel een fiets huren en later betalen. Hiervoor hebben reizigers een OV-fietsabonnement nodig. Een OV-fietsabonnement kost € 10,- per jaar. Voor het gebruik van een OV-fiets betaalt de reiziger € 3,- per 24 uur. Er zijn verschillende verhuursystemen voor OV-fiets: kluizen, handmatige uitgifte of OV Fietsbox.

De Stadsregio Arnhem Nijmegen is opdrachtgever voor de uitbreiding van OV-fiets in de stadsregio. NS OV-fiets B.V. is verantwoordelijk voor de exploitatie en het onderhoud van de OV-fietsen. De realisatie regelt OV-fiets samen met de betrokken gemeenten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN)