Aantal spoorlopers gestegen

spoorwandeling met het hele gezin? €400

Zodra het zonnetje gaat schijnen en iedereen er lekker op uit trekt, melden machinisten vaker gevaarlijke situaties langs het spoor: mensen die een sluiproute nemen, een wandeling maken of kinderen die op het spoor spelen. De afgelopen jaren is het aantal meldingen van het zogenaamde ‘spoorlopen’ toegenomen. Waren het er in 2009 totaal 1964, in 2010 noteerde de spoorbeheerder 2165 gevaarlijke situaties. Dat is een stijging van zo’n 10 procent.

Nu het wandelseizoen is aangebroken, is ProRail extra alert en waarschuwt vakantiegangers via VVV kantoren en recreatiebedrijven, zoals campings en kampeerboerderijen die vlakbij een spoorweg liggen. Handhavers van ProRail surveilleren langs de spoorbaan.

Vertraging
Het spoor is het gevaarlijkste wandelpad van Nederland. Een trein op hoge snelheid kan niet op tijd remmen en de gevolgen kunnen catastrofaal zijn. Ook schrikt een machinist wanneer hij opeens mensen voor de trein ziet. Wanneer mensen langs het spoor worden gesignaleerd, krijgen alle machinisten op dat traject een waarschuwing en rijden ze langzamer om een aanrijding te voorkomen. Hierdoor lopen alle treinen op het traject vertraging op. 15 tot 20% van de treinvertragingen wordt veroorzaakt door spoorlopen. Dat komt neer op gemiddeld anderhalf uur treinvertraging per dag.

Boete
Een dagje er op uit kan onverwacht flink in de papieren lopen. Tenminste wanneer je er voor kiest een wandeling langs het spoor te maken. Spoorwandelaars die betrapt worden, kunnen rekenen op een prent van 100 euro per persoon.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht ProRail