Eurlings legt ‘gouden’ dwarsligger Hanzelijn

eerste dwarsligger markeert start bouw spoorse gedeelte

Woensdag 3 maart 2010 heeft demissionair minister Eurlings een gouden dwarsligger gelegd in Lelystad. Eurlings markeert hiermee de start van de bouw van het spoorse gedeelte van de Hanzelijn, een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle. De Hanzelijn verbindt vanaf december 2012 de Randstad en het noorden van het land op een snellere manier.

Eurlings legt dwarsligger Eurlings: “vandaag de eerste dwarsligger. Dat moeten er 185 duizend worden voor 50 kilometer nieuw spoor. We zijn nu halverwege en we liggen in alle opzichten goed op schema. De Hanzelijn wordt een kansenlijn. Kansen voor deze regio, kansen voor de steden die de lijn gaat verbinden, kansen voor de trein als echt aantrekkelijk alternatief”.

Extra mobiliteit
Ook ProRail ziet grote kansen in de bouw van de nieuwe spoorlijn. “Een rechtstreekse treinverbinding tussen Lelystad en Zwolle is fantastisch nieuws voor treinreizigers. Dronten kan forenzenstad voor Amsterdam worden. We bouwen hier aan een stukje extra mobiliteit van Nederland”, aldus Bert Klerk, president-directeur van ProRail.

Hanzelijn
ProRail bouwt sinds 2007 aan de Hanzelijn. Een treinreis tussen Lelystad en Zwolle duurt straks slechts dertig minuten; de reis van Amsterdam naar Zwolle wordt 15 minuten sneller. De aanleg van de Hanzelijn is net over de helft: eind 2012 is de lijn klaar. Er komen twee nieuwe stations in Dronten en Kampen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail