Proefweek Elke 10 minuten een trein goed verlopen

Maandag 31 augustus t/m vrijdag 4 september 2009 hebben ProRail en NS op het traject Eindhoven – Amsterdam beproefd wat er nodig is om elke 10 minuten een trein te kunnen rijden. Doel van de proef was leren onder welke voorwaarden hoogfrequent spoorvervoer en (internationaal) goederenvervoer in de toekomst mogelijk is.

Dagelijkse uitvoering en monitoring
Deze topprestatie kon alleen worden gerealiseerd door de inzet van 4x zoveel mensen en onder de conditie van een handmatige logistieke afwikkeling op één traject.

Dagelijks zijn de ervaringen op het traject Eindhoven – Amsterdam nauwgezet gevolgd door meer dan 100 medewerkers van NS en ProRail.. Tijdens de proefweek zorgde NS voor extra Servicemedewerkers op de betreffende perrons om de reizigers te informeren en te begeleiden. Bij drukke spoorwegovergangen zette ProRail verkeersregelaars en Spoortoezichthouders in.

Reacties
Reizigers en omwonenden konden bij ProRail en NS hun ervaringen kwijt en een reactie op de proef geven. In totaal zijn er circa 1.500 reacties binnengekomen. Driekwart van de reizigers vindt het een goed idee als zij iedere 10 minuten op de trein kunnen stappen. 77% van de reizigers was van te voren op de hoogte over de proef. 45% geeft aan dat zij enigszins hinder hebben ondervonden van de proef, bijvoorbeeld omdat hun gebruikelijke aansluiting op een bus of een andere trein veranderde.

Voorgaand aan de proef heeft een aantal gemeentes zorgen geuit over het vaker dichtliggen van diverse spoorwegovergangen. De proef heeft veel gegevens opgeleverd over de dichtligtijden in een uur, de aaneengesloten dichtligtijden en de verkeershinder voor weggebruikers.

Resultaten
Tijdens de proefweek hebben er reizigers- en goederentreinen gereden en zijn er veel gegevens verzameld. Deze worden de komende weken geanalyseerd zodat we als spoorsector inzicht krijgen in de vervolgstappen die nodig zijn om ‘Elke 10 minuten een trein’ structureel in te kunnen voeren. Over ruim een maand verwachten NS en ProRail naar buiten te komen met de resultaten van de proef.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Proef Elke 10 minuten trein Eindhoven – Amsterdam

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail