Schoonmaakcampagne 15 minst schone stations met Marja en Liny

Doe je dat thuis ook? Ruim je rommel op. Ook op het station

Op 15 stations in Nederland voeren ProRail en NS de komende weken actie om de vervuilers ertoe aan te zetten hun rommel op te ruimen. Kauwgom, papier, patatbakjes: ze horen in de prullenbak. En niet op de perrons, tussen de rails of in de stationshal. Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren tussen de 18 en 25 jaar het niet altijd even nauw nemen met hun afval. De campagne richt zich dan ook vooral op deze groep.

De 15 stations zijn geselecteerd aan de hand van de klanttevredenheidsonderzoeken. De gebruikers van deze stations zijn het minst tevreden over de reinheid van hun stations. De campagne is een vervolg op de Zichtbaar Schoon actie die NS en ProRail in 2007 hebben uitgevoerd.

Poetsdiva’s Marja en Liny, bekend van het tv-programma “Hoe schoon is jouw huis?”, spelen de hoofdrol in de campagne. Ze zullen als ludieke schoonmaakpolitie mensen aanspreken op hun gedrag. Hun beeltenis staat op posters die op de vijftien stations komen te hangen. Op de perrons komen stickers waarop staat hoeveel geld het kost om graffiti en kauwgom te verwijderen.

Aan de campagne is ook een wedstrijd gekoppeld. Via de website www.schoonstation.nl kunnen jongeren meedingen naar de titel Miss Garb*tch 2008 of Mr. Deurmatcho 2008. Meedoen aan de wedstrijd kan door een foto in te sturen waarop je als Garb*tch of Deurmatcho bent afgebeeld, volledig opgetuigd met schoonmaakattributen. Sitebezoekers en een jury onder leiding van Marja en Liny kiezen de origineelst en creatiefst gepimpte Miss of Mister.

De schoonmaakactie vindt plaats op de stations Beverwijk, Rotterdam Alexander, Zaandam, Den Haag HS, Delft, Alphen, Tilburg, Rotterdam Blaak Amsterdam Centraal, Schiedam Centrum, Almere Buiten, Venlo, Arnhem, Vlaardingen Centrum, Maassluis.

ProRail zorgt voor 6.500 kilometer spoor en beheert 386 stations. Over het spoor rijden dagelijks 5500 reizigerstreinen met bijna 1,2 miljoen passagiers en rijden er ruim 350 treinen met een gezamenlijke vracht van 110.000 ton goederen. Daarmee is het Nederlandse spoorwegnet een van de drukste van Europa. Er zijn 13 verkeersleidingsposten die het treinverkeer in Nederland aansturen. Bij ProRail werken 3000 mensen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail