ProRail houdt voorlichtingsactie bij begin nieuwe schooljaar

Blijft niet plakken op het spoor. Dat is de slogan waarmee de buitengewoon opsporingsbeambten (boa’s) van ProRail in de week van 1 september het land in gaan om jongeren te wijzen op de gevaren van het spoor.

Goed opletten in de buurt van het spoor, en al helemaal bij een overweg. Zijn de bomen dicht? Is het rode licht uit? Voor jongeren zijn dit soort checks nog niet altijd gesneden koek. De boa’s van ProRail komen daarom bij overwegen in de buurt van scholen uitleg geven over de gevaren bij overwegen en over hoe je veilig het spoor kunt oversteken. De boa’s wijzen de jongeren er ook op dat stunten op de overweg misschien nog wel gevaarlijker is dan spelen met vuur. Elk jaar vallen er doden op het spoor. Maar al te vaak is het slachtoffer iemand die nog net even snel de spoorbaan oversteekt.

Roekeloos gedrag

De boa-acties zijn vooral gericht op kinderen die voor het eerst over een overweg moeten om naar school te komen. Monique Matze, woordvoerster bij ProRail: “Jongeren hebben vaak geen idee van de gevolgen van roekeloos gedrag. Een trein op volle snelheid heeft honderden meters nodig om te stoppen. Veel kinderen en jongeren weten dat niet. Je kunt beter te laat op school komen, dan gevaarlijke risico nemen. Wij raden ouders dan ook aan een keer met hun kind mee te fietsen als de spoorwegovergang nieuw voor ze is.”

Spelregels

Vorig jaar overleden twintig mensen door een ongeval op een overweg, en er waren 13 zwaargewonden. Nederland telt 2800 overwegen, die allemaal veilig zijn. "Maar dat geldt alleen wanneer iedereen zich aan de spelregels houdt", benadrukt Monique Matze. "Dus: niet meer oversteken als de alarmbellen rinkelen en de bomen zakken, en wachten tot het rode licht gedoofd is voordat je oversteekt. Stilstaan op de overweg is uit den boze: blijf niet plakken op het spoor. En stunten is helemaal levensgevaarlijk."

Dankzij allerlei maatregelen is het aantal dodelijke ongevallen op overwegen de afgelopen jaren sterk gedaald. ProRail blijft werken aan het steeds veiliger maken van de overwegen en doet er alles aan om onveilig gedrag van mensen op de overweg te ontmoedigen.

Meer informatie over veilig gedrag bij het spoor en spoorwegovergangen is te vinden op www.dingdingding.nl en www.pazzup.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht ProRail