Provincie zet in op dynamische reisinformatie bij OV-haltes

Den Haag – Op minimaal 1200 bushaltes in de provincie Zuid-Holland komen binnen nu en een jaar informatieborden met dynamische reisinformatie. Reizigers worden zo op de halte geïnformeerd over actuele vertrektijden van bussen. Ook kan bij omleidingen of bij calamiteiten informatie worden verstrekt. Door middel van een Europese aanbesteding zijn twee leveranciers geselecteerd. De informatieborden en beheer daarvan worden geleverd door Ferranti Computer Systems uit Antwerpen. Het beheer van de actuele reisinformatie is gegund aan de Reisinformatiegroep uit Utrecht.

Naast overzichtsdisplays voor OV-knooppunten worden op grote schaal, nieuw te ontwikkelen, haltedisplays geplaatst. Met dit nieuwe display wordt het mogelijk actuele reisinformatie op grote schaal toe te passen, zodat ook op rustige haltes in landelijk gebied acutele reisinformatie kan worden gegeven. Gedeputeerde Staten hebben in hun coalitieakkoord aangegeven dat in 2010 50% van de haltes voorzien zijn van dynamische reisinformatie. Het gaat daarbij om zo’n 1700 haltes. Voor dynamische reisinformatie op de haltes heeft de provincie in € 6 miljoen gereserveerd voor vier jaar. Ook het ministerie van Verkeer en Waterstaat draagt een aanzienlijk bedrag bij.


Zonnecellen

In overleg met aanbieder worden de mogelijkheden voor een pilot met haltedisplays op zonnecellen nader verkend. Belangrijkste vraag die in de pilot moet worden beantwoord is onder welke omstandigheden de zonnecellen op een halte voldoende energieopbrengst genereren om zelfstandig te kunnen functioneren.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Zuid-Holland