Gebundelde kaarten rampenbestrijding winnen veiligheidsprijs

Den Haag – Een project om kaarten en geografische informatie uit verschillende bronnen te bundelen voor de rampenbestrijding, heeft de Publieke Veiligheids Award gewonnen. De bezoekers van het jaarlijkse Veiligheidscongres kozen dit project “Geo Data Infrastructuur voor Rampenbestrijding en Crisismanagement” uit de drie genomineerden.

In de rampenbestrijding is het lastig als hulpverleners en bestuurders hun geografische informatie uit verschillende en niet altijd consistente bronnen moeten halen. Daarom is in 2006 het initiatief genomen om de kaarten en de geografische informatie van de overheid en organisaties als het Kadaster, de Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN) en TNO aan elkaar te koppelen. Dit gebeurt in het project GDI R&C.

Geografische informatie, zoals luchtfoto’s, de risicokaart, kadastrale gegevens en wegenkaarten zijn centraal, direct vanuit de bron toegankelijk. Dat geldt ook voor informatie over spoorwegen en stations, havens of locaties waar evacués kunnen worden opgevangen. Iedereen die zich met de veiligheid van Nederland bezig houdt, kan zo snel en eenvoudig beschikken over dezelfde geografische informatie.

De eerste fase van het project is afgerond: 17 geografische bestanden binnen de overheid zijn centraal toegankelijk voor de ministeriële crisiscentra. De komende maanden komen er nog bestanden bij, zodat de GDI R&C een verzameling van ongeveer 30 geografische bestanden vormt. Vervolgens worden de gegevens regionaal toegankelijk gemaakt.