TV-serie ‘Spanning op het spoor’ start 11 november

Vervanging Haarlemse spoorbrug in tv-serie ‘Spanning op het spoor’

Utrecht – Op zondag 11 november 2007 start op RTL7 de serie ‘ Spanning op het spoor’. De serie volgt de werkzaamheden van verschillende projecten die ProRail op dit moment realiseert. Elk deel van de serie zoomt in op een concreet bouw- of onderhoudsproject. In de eerste aflevering is te zien hoe de vervanging van drie Haarlemse spoorbruggen is verlopen.

Op zondag 11 november 2007 is de eerste aflevering waarin ProRail laat zien hoe drie brugdelen, van elk 100 jaar oud, midden in het centrum van Haarlem worden vervangen. Om zwaarder goederenvervoer op het traject Delft–Leiden-Haarlem mogelijk te maken, worden de nieuwe spoorbruggen zwaarder dan de oude. De nieuwe gesloten U-vormige bak en het aanbrengen van een doorgaand ballastbed zorgen ervoor dat, ondanks het zwaardere goederenvervoer, de geluidsbelasting niet zal toenemen en de vuiloverlast van de treinen minder zal zijn.

De bewoners bij Brouwersvaart in Haarlem zijn in het weekend van 7, 8 en 9 september een weekend lang geconfronteerd met een decor aan bouwactiviteiten; van werkers in gele fluorescerende vesten tot de grootste spoorkraan van Nederland, de Obelix. Deze spoorkraan is van VolkerRail en hijst 150 ton bij een ingeschoven giek en 37 ton bij een maximale gieklengte van 28 meter.

In de TV-serie is te zien hoe de werkzaamheden in Haarlem zijn verlopen. Passen de drie spoorbruggen die in Haarlem worden vervangen? Lukt het om de vervanging van het wisselcomplex op tijd af te ronden? Hoe wordt de tegenslag opgelost? Wat doen de verkeersleiders om ervoor te zorgen dat de treinenloop ondanks het werk zo weinig mogelijk ver-stoord wordt? De uitzending is zondag 11 november, tussen 17.30 en 18.00 uur, op RTL7.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail