FNV: Railbouwers niet uitspelen tegen treinreizigers

Woerden – "Als al het werk aan het spoor gedaan kan worden in de mobiele spoorwerkplaats, dan is dat natuurlijk fantastisch. Zo niet, dan laten we niet tornen aan de 100% buitendienststelling", vindt sectorbestuurder Edwin Bouwers van FNV Bouw. 13 september 2007 liet minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat in de Tweede Kamer weten dat het treinverkeer niet te veel in het gedrang mag komen door werkzaamheden aan het spoor. "Maar als ik onze railbouwers vraag wat ze in de cao belangrijk vinden, is nummer één de arbeidstijd en nummer twee de veiligheid", aldus Bouwers. "En die brengt de minister straks allebei extra in gevaar."

Volgens afspraak zou komend jaar de buitendienststelling eindelijk op 100% komen. Lag die de afgelopen jaren nog op 70, vorig jaar was dat gestegen naar 90%. "Essentieel voor de veiligheid van de spoormensen", aldus Bouwers, "maar ook om rustig 6 of 8 uur achter elkaar te kunnen werken. Wordt het treinverkeer niet stilgelegd, dan zijn er alleen nog versnipperde klussen mogelijk. Mensen voelen zich onder hoge werkdruk geplaatst als ze maar 4 uur tijd krijgen. En dan ook nog eens ’s nachts en in de weekends."

Edwin Bouwers is enthousiast over de mobiele spoorwerkplaats, waarin de werknemers veilig en beschut aan het werk zijn, terwijl het naastgelegen spoor niet hoeft te worden geblokkeerd. "Maar daarvan is er nog maar één. Ik ben benieuwd of de minister de benodigde miljoenen op tafel legt om alle onderhoud aan het spoor op die manier te doen. Tot het zover is laat FNV Bouw railbouwers niet uitspelen tegen treinreizigers."

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Kamerbrief over Capaciteitstoedeling spoor (11-09-2007)
Presentatie Mobiele Werkplaats voor spooronderhoud (09-08-2006)

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: FNV Bouw