Station Houten on the move

Utrecht – Het oude stationnetje van Houten verhuist. Op 24 augustus 2007 wordt het complete gebouw op de zogenaamde duizendwielenwagens vervoerd naar zijn nieuwe locatie, zo’n 150 meter zuidwaarts.

Het stationsgebouw uit 1868 moet wijken voor de verdubbeling van het spoor tussen Vleuten en Geldermalsen (het project VleuGel). Afbraak dreigde, maar de stichting Station op Wielen maakte zich hard voor het behoud van dit stukje cultureel erfgoed. De stichting interesseerde bedrijven en particulieren voor een aandeel in de financiering van de verhuizing, de restauratie en de exploitatie die daarop moet volgen.

ProRail neemt de verplaatsing van dit station mee in het project van de spoorverdubbeling in Houten. Nadat het gebouwtje in oude glorie is hersteld, krijgt het een maatschappelijke functie als dagbestedingcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast krijgt een archeologische werkgroep er een onderkomen en komen er ruimtes die kunnen worden gehuurd voor bijeenkomsten.

Tussen 8 en 10 augustus is het gebouw onder grote belangstelling opgevijzeld tot bijna drie meter boven de grond. Daar wacht het nu op de duizendwielenwagens, acht wagens voor zwaar vervoer met elk 24 wielen.

De verplaatsing van het station begint op 24 augustus in alle vroegte. Stichting Station op Wielen en ProRail organiseren diverse activiteiten rondom de verhuizing. Er wordt op veel bekijks gerekend.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht ProRail