69% Leidernaren stemt tegen RijnGouwelijn

De Leidenaren hebben op 7 maart 2007 massaal de nee-knop ingedrukt. Leiden mag, als het aan de Leidse bevolking ligt, niet meewerken aan de RijnGouwelijn. De referendumuitslag is bindend voor de Leidse collegepartijen. Stopt het project daarmee? De toekomst zal het uitwijzen. Vooralsnog gaan alle werkzaamheden van de projecorganisatie gewoon door. Het definitief ontwerp dat in oktober 2007 moet zijn afgerond heeft nu alle aandacht.

De voortekenen over de uitslag waren duidelijk. Het Leidsch Dagblad publiceerde in de krant van zaterdag 3 maart 2007 al een enquete. De meerderheid was tegen de RijnGouwelijn. Maar dat de Leidenaren zich zo luid en duidelijk afzetten tegen de lightrail-verbinding viel ook gedeputeerde Martin Huls zwaar. Zijn diepe zucht sprak boekdelen.

Leiden heeft een probleem
In het live te volgen verkiezingsprogramma op RTV West, schoof Huls de uiteindelijke beslissing over ‘wat nu?’ door naar het volgende college van gedeputeerde Staten. Zijn collega-gedeputeerde Asje van Dijk (CDA) was duidelijker over zijn bedoelingen. "Leiden heeft een probleem en niet de provincie." Op de vraag waar hij zelf aan dacht, antwoordde CDA-voorman Van Dijk: "De optie door de Breestraat is wat mij betreft nog steeds in beeld."

College-onderhandelingen
De komende weken wordt er binnenskamers gewikt en gewogen. Er moet een nieuw college voor de provincie Zuid-Holland komen. Het huidige college met CDA, PvdA en VVD hebben samen nog steeds een duidelijke meerderheid van 35 zetels. De VVD-er Van Heijningen zei in een reactie dat het niet vanzelfsprekend is dat dit college doorgaat. "Met alle partijen wordt gesproken."

Wat nu?
De gemeente Leiden gaat zich de komende drie weken beraden op haar stappen. Intern willen ze een nieuw plan uitdenken over de bereikbaarheid van de stad. Politieke partijen hebben na de uitslag nog eens laten weten dat zij de uitslag respecteren. GroenLinks liet echter eerder kritische geluiden horen. Jos Posthuma, van Groenlinks Leiden, zei dat het referendum werd beïnvloed door een valse voorstelling van zaken. Hij diende een klacht in bij de referendumkamer. De klacht werd afgewezen. Hij liet evenwel weten dat GroenLinks de uitslag respecteert, "maar dat het niet betekent dat een plan van een of andere malloot zomaar uitgevoerd gaat worden."

De provincie en de gemeente Leiden zullen de komende periode vaste gesprekspartners zijn. Het centrale thema: hoe doorbreken we de patstelling?

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: RijnGouwelijn-West