Tweede vliegtuigbom gevonden bij aanleg Sloelijn

Op donderdag 1 maart 2007 is bij graafwerkzaamheden voor de nieuwe Sloelijn een 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het is de tweede vliegtuigbom, die ontdekt is sinds het begin van het explosievenonderzoek langs de A58. Op 2 maart 2007 is de bom aan het eind van de ochtend door het EOC (Explosieven Opruimings Commando) tot ontploffing gebracht.

Spoor en rijksweg uur afgesloten
Een kraanmachinist stuitte op 1 maart 2007 aan het eind van de ochtend op de vijfhonderdponder. Rond half vijf diezelfde dag werd het treinverkeer stilgelegd en de A58 afgesloten voor alle verkeer. Vervolgens heeft het EOC de ontsteker succesvol uit de bom kunnen verwijderen. Drie kwartier later gaf de politie de rijksweg en het spoor weer vrij. Het explosief is vervolgens tijdelijk naar een van de aanwezige containers op het bouwterrein gebracht om de volgende ochtend in het zand van het nieuwe tracé van de Sloelijn tot ontploffing te worden gebracht. In totaal zijn inmiddels zo’n 2000 explosieven gevonden bij de graafwerkzaamheden; naast de twee vliegtuigbommen ook mijnen, granaten en kleine munitie.

Voortgang werkzaamheden
Het onderzoek naar Niet Gesprongen Explosieven (NGE’s) aan de noordbaan van de A58 is bijna afgerond. Na afronding van dit onderzoek kan de noordbaan van de A58 worden aangelegd. Daarna wordt het verkeer omgeleid over de nieuwe rijbaan en kan het explosievenonderzoek aan de zuidzijde beginnen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Sloelijn