Metrotunnel Oostlijn in A’dam in 2008 gerenoveerd

Amsterdam – In de zomervakantie van 2008 is de metro Oostlijn tussen het Centraal Station en het Amstelstation door een grote spoorrenovatie zeven weken grotendeels buiten bedrijf. Dit heeft het college van B&W op dinsdag 13 februari 2007 besloten. De spoorvernieuwing wordt gecombineerd met werkzaamheden om de veiligheid van de tunnel te verbeteren.

Wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer): “Dit jaar bestaat de Oostlijn dertig jaar en de lijn is hard aan een opknapbeurt toe. Daar zijn we enkele jaren geleden mee begonnen. Naast de renovatie van de metrotunnel worden ook de stations en bovengrondse sporen opgeknapt. Bovendien hebben we recentelijk besloten nieuwe metrostellen te bestellen, dezelfde als die voor de Noord/Zuidlijn.”

De werkzaamheden zullen in de zomer plaatsvinden, omdat er door de vakantie dan minder reizigers zijn. Naar verwachting zijn dit er echter nog wel dagelijks ongeveer 80.000. Tijdens de renovatie van de tunnel zullen er speciale pendelbussen rijden en kunnen reizigers gebruik maken van reguliere bus- en tramlijnen of van de trein. Omdat de capaciteit van de bus, tram en trein samen niet voldoende zal zijn, zal er ook geregeld een ‘pendelmetro’ rijden over één spoor. Een beperkt aantal reizigers kan hiervan gebruik maken. Reizigers zullen worden geadviseerd om zoveel mogelijk gebruik te maken van bus en tram.

De hele spoorconstructie in de metrotunnel wordt van vloer tot plafond en van wand tot wand gerenoveerd en – waar nodig – vernieuwd. Zo komen er nieuwe anti-ontsporingsrails. Om de tunnelveiligheid te verbeteren, wordt er onder meer op het hele traject een blusleiding aangelegd waarop de brandweer in geval van nood brandslangen kan aansluiten. Ook komt er een verhoogd vluchtpad aan weerszijden van de spoorbaan.

De werkzaamheden worden vastgelegd in een ‘bestek’ en zullen voor augustus 2007 worden aanbesteed. Voor het alternatief vervoer zal een vervoersplan worden opgesteld.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Amsterdam