ProRail plaatst 2e tunneldek stationstunnel Hilversum

Utrecht – Het tweede tunneldek voor de fiets- en voetgangerstunnel die ProRail onder station Hilversum aan het bouwen is, wordt in het weekend van 27 en 28 januari 2007 op zijn plaats geschoven. Het tunneldek, een circa 450 ton wegend gevaarte, is al enige tijd in aanbouw op het Stationsplein. Het dek zal eerst met platformwagens naar zijn plek aan de Oosterspoorpleinzijde worden gereden. Deze ingrijpende operatie heeft gevolgen voor de treindienst, het verkeer en de looproutes op het station Hilversum. Aangezien belangstellenden uit veiligheidsoverwegingen niet in de buurt van de werkzaamheden worden toegelaten, worden schermen en webcams geplaatst.

De werkzaamheden
Op donderdag 25 januari komen de platformwagens die het tunneldek moeten vervoeren in delen aan. Deze delen worden op de Stationsstraat onder het dek aan elkaar gekoppeld. Op vrijdagavond 26 januari worden de rails van spoor 1 en 2 weggehaald en wordt er een gat gegraven. Dan wordt een tijdelijke hulpconstructie aangebracht om het tweede tunneldek te kunnen plaatsen. Hieraan wordt de hele nacht gewerkt. Vrijdagnacht en zaterdagochtend wordt het tunneldek met behulp van de platformwagens naar de overweg gereden. Zaterdag rond 13.00 uur draaien de platformwagens tussen perron 1 en 2 in, waar het tunneldek met vier plunjers (een soort hefboomconstructie) opgetild wordt. De platformwagens kunnen er dan onderuit. Vervolgens kan het tunneldek op zijn definitieve plaats worden geplaatst. ProRail werkt zaterdag en zondag door om op maandagochtend de rails op hun plaats te hebben, zodat de treinen vanaf 05.00 uur weer kunnen rijden. Naast het plaatsen van het tunneldek worden onder andere ook de bovenleidingen, de rails en de spoorstaven vervangen en nieuwe wissels aangelegd. Deze ingrepen zijn nodig voor de uitbreiding van het aantal sporen in Hilversum.

Gevolgen voor de treindienst
Vrijdagavond 26 januari vanaf 21.00 uur tot de laatste reizigerstrein op die dag, rijden er minder treinen van en naar Hilversum. Op zaterdag 27 januari tot maandagochtend 29 januari 06.00 uur komt het treinverkeer tussen Hilversum en Naarden-Bussum stil te liggen. Hierdoor vervallen tijdelijk de rechtstreekse verbindingen vanuit Hilversum naar Amsterdam Centraal, Schiphol en Almere Oostvaarders. De stoptreinen van/naar Amsterdam Centraal, Schiphol en de Intercitytreinen van/naar Almere Oostvaarders rijden tot station Naarden-Bussum. Hier keren de treinen weer. Tussen Hilversum en Naarden-Bussum rijden bussen. Op station Hilversum blijft spoor 3 in gebruik voor het treinverkeer naar Utrecht en Amersfoort. Reizigers van Hilversum naar Amsterdam Centraal kunnen omreizen via Utrecht Centraal. Voor de eindbestemming Schiphol kan gebruik gemaakt worden van de NS-snelbus die op zaterdag en zondag vanuit Amersfoort rechtstreeks naar Schiphol rijdt.

Gevolgen voor het verkeer
Vanaf maandag 22 januari is de Stationsstraat tussen de Koninginneweg en de spoorwegovergang gedeeltelijk afgesloten voor verkeer in verband met voorbereidende werkzaamheden. Via een corridor mogen taxi’s, vrachtwagens voor bevoorrading stationsgebouw, bouwverkeer en kiss and ride vervoer door de Stationsstraat. In het weekend van 27 en 28 januari zijn de grote en kleine spoorbomen en ook de Stationsstraat voor al het verkeer afgesloten. Het autoverkeer wordt door middel van verkeersborden omgeleid via de Beatrixtunnel en de Johannes Geradtsweg. Alleen voetgangers en fietsers kunnen hier oversteken behalve op zaterdagmiddag. Dan is er als het tunneldek geplaatst wordt (rond 13.00 uur) ongeveer twee uur lang ook geen voetgangersoversteek mogelijk.

Om zo min mogelijk last te hebben van de beperkingen rondom het station wordt geadviseerd de auto te laten staan en de fiets te nemen of te gaan lopen!

Looproutes station
Treinreizigers worden tussen het Teleacgebouw en het kantoor van de Belastingdienst door naar de perrons geleid. De liften zijn dit weekend buiten gebruik maar iedereen kan over een lage houten loopbrug van het eerste perron naar het eilandperron komen. De tunnel onder het station blijft in gebruik zodat men van de ene kant naar de andere kan lopen.

Werkzaamheden te zien op schermen en website
Het is wegens veiligheidsvoorschriften niet mogelijk om het bouwterrein tijdens de werkzaamheden te betreden. Voor wie de activiteiten toch van dichtbij wil volgen, plaatst ProRail in samenwerking met de gemeente en Ballast Nedam een scherm in de stationshal. Beelden worden vanaf vrijdagavond 21.00 uur tot maandagmorgen 09.00 uur uit verschillende hoeken via webcams op het scherm geprojecteerd.

Zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur kunnen belangstellenden in het bovenzaaltje bij café Dudok aan de Larenseweg de verrichtingen ook volgen. ProRail schenkt hierbij gratis koffie of thee. Ook zijn de werkzaamheden vanaf vrijdagavond 21.00 uur te zien via een webcam op: www.ProRail.nl (klik op de banner tunnel Hilversum)

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht ProRail