Primeur: trein met 100 km over de Betuweroute

Voor het eerst is er een trein met 100 km per uur over de Betuweroute gereden

Dinsdag 28 november 2006 is er voor het eerst door de testtrein met 100 km/u over de Betuweroute gereden. Hiervoor was de maximale snelheid 80 km/u. Eugène Zeldenrijk van de Projectorganisatie Betuweroute was erbij en doet verslag van deze bijzondere eerste snelle rit.

De test vindt plaats op het westelijk deel van de Betuweroute en duurt de hele dag, van 9.00 tot 16.30 uur. Voor deze eerste rit met honderd kilometer gaan zeer ervaren mensen van de Projectorganisatie Betuweroute mee. Zij kennen de baan op hun duimpje en kunnen aan de bewegingen van de trein merken of het veilig is om op een bepaald traject een tandje harder te gaan rijden. Na een verkennende schouwrit met 40 km/u trekt de diesellocomotief die bij deze test wordt gebruikt op naar de 100.

‘Het was een aparte ervaring om vrachtwagenchauffeurs in te halen met onze testtrein. Dat is nog niet eerder voorgekomen. Sommigen toeterden ook toen we voorbij kwamen, of staken hun duim op,’ vertelt Zeldenrijk. ‘Dat is meteen een verschil met de eerdere testen bij 80 km/u. Ook reageert de testtrein anders bij 100 dan bij 80.’ Op de route ligt ook de Sophiaspoortunnel. ‘Net of je in de achtbaan zit,’ vergelijkt Zeldenrijk. ‘Je duikt die tunnel in, zonder te zien waar je heengaat, want de Sophia loopt in een bocht. En dan het gebulder van de diesel en de ventilatoren!’

De test is succesvol verlopen. De komende dagen wordt toegewerkt naar alweer een mijlpaal: op dinsdag 5 december 2006 gaat de testtrein voor het eerst op de maximumsnelheid van 120 km/u over de Betuweroute rijden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Betuweroute