Momumentale hekwerken terug op Amsterdam CS

Utrecht – In opdracht van Prorail en NS worden op het dak van Amsterdam Centraal de monumentale hekwerken teruggebracht. De zinken hekwerken moesten in Duitsland gegoten worden. Op woensdag 15 november 2006 om 01.00 uur worden de hekken met kranen op het dak gehesen en gemonteerd. Voor voorbijgangers komend vanaf het centrum zullen de hekwerken een in het oog springend detail zijn, die het station een ander aanzicht geven.

In december 2005 zijn ProRail en NS begonnen met het terugbrengen van originele details van het stationsgebouw Amsterdam Centraal. Het ‘Gevleugeld Wiel’, het oorspronkelijke beeldmerk van vele spoorwegmaatschappijen, is toen teruggeplaatst op de nok van de zuidelijke perronkap van Station Amsterdam Centraal. Ditmaal worden behalve de monumentale hekwerken ook de ontbrekende medaillons op de rijtuigkappen teruggeplaatst. Volgend jaar worden de nog aanwezige medaillons, die vroeger dienden als bewegwijzering voor rijtuigen die goederen kwamen lossen, geschilderd en met bladgoud ingelegd.

ProRail zorgt dat ’t spoort
ProRail zorgt voor 6.500 kilometer spoor en beheert 389 stations. Iedere dag rijden 5000 reizigerstreinen en 280 goederentreinen over het druk bereden Nederlandse spoorwegnet (1 miljoen reizigers; 100.000 ton goederen). Die mobiliteit is van kapitaal belang, zowel economisch als maatschappelijk. ProRail beheert het Nederlandse spoorwegnet en zorgt het gehele jaar voor betrouwbaarheid en veiligheid op het spoor. Bij ProRail werken 2600 mensen, er zijn 13 verkeersleidingsposten. De kerntaken van ProRail:

  • Aanbieden van ‘treinpaden’ aan vervoerders;
  • Aanleg, onderhoud en beheer van spoor en stations;
  • Leveren van reisinformatie voor reizigers;
  • Verdelen van de capaciteit op het spoornet.

Achtergrondinformatie(verzorgd door de redactie van Infrasite)
’ Gevleugeld Wiel’ na 75 jaar terug op Amsterdam CS

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht ProRail