Spoorlijn IJmuiden voorlopig gered

Amersfoort – Sloop van de oude spoorlijn naar IJmuiden is voorlopig even van de baan. Prorail stond op het punt de rails weg te halen op verzoek van het vorige gemeentebestuur van Velsen. Die wilde er een dure autorondweg aanleggen vlak langs nationaal park De Kennemerduinen, wat zeer gevoelig lag bij bewoners en natuurorganisaties.

Na diverse acties van ROVER-Haarlem samen met lightrailclub Lijn 2000 en de Werkgroep IJmuider Spoorweg (WIJS), is dit nu van de baan. Het bijna geheel vernieuwde gemeentebestuur heeft besloten de rails voorlopig te laten liggen en Prorail hierover een brief te sturen. De komende 2 jaar gaat de bijna failliete gemeente nadenken over de dure rondweg en de kansen voor de oude spoorlijn.

ROVER-Haarlem wil het trace openhouden voor lightrailtrams, die in de toekomst vanuit Amsterdam via het centrum van IJmuiden doorrijden naar het IJmuiderstrand. Na Zandvoort is dit strand namelijk het tweede strand van de Noordelijke randstad. Deze verdient daarom een goede en hoogwaardige bereikbaarheid per OV.

Ook de vele honderden reizigers van de dagelijkse veerboot naar Engeland zouden in de toekomst van de lightrailtram gebruik kunnen maken. Momenteel worden zij nog met touringcars vervoerd.

Ook de statenleden van de Provincie Noord-Holland willen de spoorlijn behouden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ROVER