Grootschalige kwaliteitsverbetering Merwede-Lingelijn

Den Haag – De provincie Zuid-Holland en de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam en Geldermalsen hebben op vrijdag 7 juli, door middel van het ondertekenen een Bestuursovereenkomst, harde afspraken gemaakt over de Merwede-Lingelijn. In de overeenkomst staat wat elke partij gaat doen om de kwaliteit van de lijn de komende jaren te verbeteren.

Na de eerste afspraken tussen provincie en de zeven Merwede-Lingelijn gemeenten in december 2004, is nu duidelijk geworden wat er de komende jaren allemaal gaat gebeuren om de lijn te verbeteren en op te knappen. In de Bestuursovereenkomst staat welke nieuwe haltes de gemeenten gaan aanleggen en hoe de bestaande haltes worden opgeknapt. De provincie Zuid-Holland voert op twee locaties spoorverdubbeling uit en financiert 50 % van de kwaliteitsverbetering van de bestaande haltes. Met de ondertekening is een grote stap gezet op weg naar de realisering van een nieuwe, verbeterde Merwede-Lingelijn in 2009/2010.

Fiets mee op de trein
In de praktijk wordt het vervoer veel toegankelijker voor de reiziger. Er komt een gelijkvloerse instap en door nieuwe treinstellen wordt de sociale veiligheid vergroot. Daarnaast blijven conducteurs op de trein en is er de mogelijkheid om de fiets mee te nemen. Bovendien wordt het door de spoorverdubbeling mogelijk met een hogere frequentie te rijden dan voorheen, dus meer treinen per uur.

DAV Concessie
Het bedrijf dat de komende 12 jaar, tot 2020, de concessie van de Merwede-Lingelijn gaat verzorgen, is Arriva. Deze week heeft de provincie bekend gemaakt dat Arriva verantwoordelijk wordt voor al het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (DAV).

Arriva heeft zowel op kwalitatieve als kwantitatieve aspecten de beste aanbieding op tafel gelegd volgens de provincie. Zo gaat Arriva in het landelijk gebied meer bussen inzetten. In de Drechtsteden komt een verregaande integratie tussen streek en stad, waardoor vanuit de regio meer stadsbestemmingen bereikbaar zijn zonder overstap. Het aantal treinkilometers wordt vergroot, doordat overdag een vijftienminutendienst tussen Gorinchem en Dordrecht gaat rijden. Tussen Geldermalsen en Gorinchem wordt overdag een halfuursdienst in plaats van een uurdienst gereden. Daarnaast rijden de trein en de stadsbussen in Dordrecht tot 01:00 uur en de streeklijnen tot 24:00 uur. Omdat Arriva zowel bus als treinvervoer gaat verzorgen, kunnen deze veel beter op elkaar worden afgestemd. Dit betekent een optimale overstap en snelle verbindingen. Tenslotte start Arriva ook met een aantal nieuwe lijnen, zoals een sneldienst tussen Alblasserdam en Dordrecht en een nieuwe lijn tussen Heerjansdam en Zwijndrecht. Door de hogere frequentie en de betere kwaliteit, verwachten de betrokken partijen aanzienlijk hogere reizigersaantallen dan voorheen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Zuid-Holland