RijnGouwelijn rijdt op straatniveau in spoorzone Gouda

Den Haag – Nadat Provinciale Staten akkoord waren gegaan met de bestuursovereenkomst, waarin de ligging van de RijnGouwelijn in Gouda staat omschreven, hebben gedeputeerde Martin Huls en wethouder Piet van der Sluijs van Gouda hun handtekening gezet onder de overeenkomst.

Belangrijkste afspraak is dat de RijnGouwelijn eerder van het hoofdspoor afgaat en de Goudse spoorzone op straatniveau binnenrijdt. Ook zijn de provincie Zuid-Holland en de gemeente Gouda met elkaar overeengekomen dat een middenligging van de tram in de Burgemeester Jamessingel de beste optie is voor Gouda. In Gouda maakt de komst van de RijnGouwelijn onderdeel uit van een belangrijke ontwikkeling: de Spoorzone. Dit is een gebied rond het station van Gouda, waar de gemeente Gouda met een nieuw stadhuis, woningen, kantoren, een bioscoop en scholen een aantrekkelijk stadsdeel wil creëeren. Als Gouda de intercity status krijgt, wordt het een optimaal OV-vervoersknooppunt in de regio.

Aanvullende afspraken
In 2005 werd er al een basisovereenkomst gesloten met alle gemeenten langs het oostelijk deel van de RijnGouwelijn. Gouda is de eerste gemeente die met de provincie Zuid-Holland aanvullende afspraken maakt over de komst van de RijnGouwelijn in haar gemeente. Met de gemeente Zoeterwoude worden aanvullende afspraken gemaakt over het realiseren van een remise voor de voertuigen. Met de gemeente Leiden worden nadere afspraken gemaakt over de ligging van het tracé tussen Leiden Lammenschans en Leiden Centraal. Over dit onderwerp wil de gemeente Leiden eerst een referendum houden.

De RijnGouwelijn is de lightrailverbinding tussen Gouda en de kust bij Katwijk en Noordwijk. De RijnGouwelijn draagt bij aan een betere bereikbaarheid van het noordelijk deel van de Zuidvleugel. Inwoners in het gebied kunnen vanaf eind 2010 frequent en comfortabel reizen met het openbaar vervoer. De RijnGouwelijn is goed toegankelijk voor jonge gezinnen en mindervaliden door een gelijkvloerse instap.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Zuid-Holland