Contracten Hanzelijn Tunnel Drontermeer, Nieuwe Land

Defintieve contracten Hanzelijn getekend voor Tunnel Drontermeer en Nieuwe Land

Dinsdag 4 juli 2006 zijn twee definitieve contracten voor de Hanzelijn getekend. Het betreft het contract Tunnel Drontermeer dat getekend is door Ballast Nedam Infra, GTI Infra en ProRail. Aannemerscombinatie BAM Civiel / Van Oord Nederland tekenden het contract Nieuwe Land met ProRail. Eind 2006 starten de werkzaamheden aan de Hanzelijn bij de Tunnel Drontermeer. In juli 2007 zullen de werkzaamheden van het contract Nieuwe land starten. In 2012/2013 is de Hanzelijn gereed en kunnen reizigers in 30 minuten van Lelystad naar Zwolle reizen.

Nieuwe Land
Het contract Nieuwe Land betreft de onderbouw (aardebaan en kunstwerken) van de Hanzelijn van Lelystad via Dronten tot de Tunnel Drontermeer. Het tracé is circa 25 km lang en er worden 20 grote kunstwerken aangelegd. De kruising met de A6 springt het meest in het oog en voor het toekomstige station in Dronten zal de ruwbouw worden aangelegd.

Tunnel Drontermeer
De Tunnel Drontermeer is 790 meter lang en verbindt het Oude Land (Overijssel) met het Nieuwe Land (Flevoland). De Hanzelijn verdwijnt door de dijk heen onder het Drontermeer. Op het diepste puntje ligt de tunnel 4,20 meter onder de vaargeul. Om het land te beschermen is de dijk 600 meter landinwaarts doorgetrokken en om de spoorlijn heen gelegd. Op het tunneldak aan de kant van Flevoland ligt vóór de Drontermeerdijk een 25 meter brede faunapassage, zodat dieren makkelijker van de ene naar de andere zijde van het Revebos kunnen blijven gaan.

De tunnel voldoet aan alle specifieke en strenge veiligheidseisen die voor tunnels gelden. Zo heeft de tunnel twee aparte tunnelbuizen met verbindingsdeuren, waarbij de één in het geval van een calamiteit als vluchtroute voor de ander dient. Ook zijn alle benodigde tunnelinstallaties zoals waterafvoerpompen, ventilatie, blusleidingen en speciale voorzieningen voor hulpdiensten aanwezig.

Hanzelijn
De Hanzelijn is de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad via Dronten en Kampen naar Zwolle. Een treinreis tussen beide steden duurt slechts 30 minuten, waardoor het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd een stuk dichter bij de Randstad komen te liggen. Daarnaast geeft de spoorlijn een positieve impuls aan de regio en zorgt ervoor dat het minder druk is op de Gooilijn en Veluwelijn.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail