Lekkage in bouwkuip Noord-Zuidlijn

In de vroege ochtend van vrijdag 9 juni 2006 zal – zo is de verwachting – de verkeerssituatie rond de IJtunnel weer normaal zijn.
Amsterdam – Direct naast het Noordhollandsch Kanaal ter hoogte van de noordelijke ingang van de IJtunnel wordt tussen twee eerder gemaakte stalen damwanden de tunnel gemaakt waar in de toekomst de Noord/Zuidlijn doorheen rijdt. Woensdagmiddag 7 juni 2006 ontstond een lekkage in een van de damwanden waardoor het water van het Kanaal in de bouwkuip stroomde.

In een tijdsbestek van enkele uren stond de gehele bouwkuip onder water. De andere – westelijke – damwand was daarop niet berekend. Door kieren en andere openingen lekte het water en stroomde weg over het wegdek van de Nieuwe Leeuwarderweg.

Om dit probleem op te lossen en de verkeerssituatie op de Nieuwe Leeuwarderweg weer zo snel mogelijk normaal te maken moest de aannemer de kieren en openingen in de damwand dichten. Dit gebeurde met veel mensen en veel materiaal.

Gevolg was dat een rijstrook van de weg moest worden afgesloten om de aannemer in staat te stellen zijn werkzaamheden uit te voeren. Om deze reden werd in de loop van de avond besloten de IJtunnel gedurende de nacht af te sluiten. Busverkeer heeft te allen tijde van de tunnel gebruik kunnen maken.

Donderdagochtend 8 juni 2006 rond 07.00 uur werd de afsluiting ongedaan gemaakt en kon zowel stad-in als stad-uit het verkeer door de tunnel rijden.

De aannemer voltooide in de loop van donderdag 8 juni 2006 zijn herstelwerk. In de vroege ochtend van vrijdag 9 juni 2006 zal – zo is de verwachting – de verkeerssituatie rond de IJtunnel weer normaal zijn. De aandacht richt zich dan op de plek waar de lekkage is ontstaan.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Noord-Zuidlijn Amsterdam (Noord - WTC)