Waar en hoe laat zijn de Thalys-testen te zien?

Zoetermeer – Op het spoor van de HSL-Zuid tussen Rotterdam en de Belgische grens wordt getest met een Thalys-trein tot 330 km/uur. Voor het eerst wordt er op het Nederlandse spoor zo snel gereden. Een goede reden om de testen van dichtbij te willen bekijken.

Eerste Thalys op HSL-Zuid

Op vrijdag 17 februari rijdt de trein niet. Die dagen worden benut voor het testen van de zogenaamde tunneltechnische installaties. Op zaterdag en zondag wordt wel getest, volgens de huidige planning. Ook volgende week vinden er nog testritten plaats. Naar verwachting vinden de testritten tussen 9.30 uur en 15.30 uur plaats.

Een goede locatie om de Thalys op het HSL-spoor te aanschouwen is de loop/fietsverbinding bij NS-station Breda Prinsenbeek. Iets noordelijker is ook de loopbrug bij NS-station Lage Zwaluwe een goede uitkijkpost.

Aangezien het hier gaat om een testfase, is de planning flexibel. Bepaalde omstandigheden, zoals slecht weer, kunnen bij de testen van invloed zijn op de planning. Zo werd woensdag 15 februari vanwege de slechte weersomstandigheden maximaal 230 km/uur gereden. De weersomstandigheden zijn overigens alleen van invloed op de testfase en niet op de exploitatiefase.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Projectorganisatie HSL-Zuid