ProRail plaatst hekken in Groningen

Utrecht РIn opdracht van ProRail plaatst aannemer Strukton Railinfra in Groningen nieuwe hekken langs het spoor ter hoogte van de skateboardbaan bij het Helperpark. De huidige hekken zijn ̩̩n meter hoog en worden vervangen door hekken van ̩̩n meter tachtig. Op deze manier is het spoor beter afgeschermd en wordt voorkomen dat jongeren over het hek klimmen en langs het spoor lopen. De aannemer voert het werk uit van maandag 12 tot en met donderdag 15 december.

Machinisten zien wel eens kinderen en jongeren aan de verkeerde kant van het hek staan en dus te dicht bij het spoor. Dit is levensgevaarlijk en daarom streng verboden. Daarnaast bezorgen zij de machinist een grote schrik, omdat deze niet weet of degene de trein wel hoort of ziet aankomen. Hij remt abrupt wanneer hij jongelui vlakbij het spoor ziet. Tot zij weg zijn, moeten alle treinen in beide richtingen stapvoets rijden en dit zorgt voor vertragingen. Spoorbeheerder ProRail wil met de maatregelen de veiligheid rondom het spoor verbeteren en treinvertragingen voorkomen.

Meer maatregelen tegen onveilig gedrag bij het spoor
De bovengenoemde actie maakt deel uit van een breed pakket aan maatregelen om de veiligheid op en bij het spoor te verbeteren en vertragingen in het treinverkeer terug te dringen. Langs het spoor worden surveillanten ingezet en zijn campagneborden opgehangen. Omwonenden en bedrijven langs het spoor ontvangen brieven over de gevaren en gevolgen van spoorlopen. Daarnaast heeft ProRail dit jaar zowel basisscholen als middelbare scholen een lespakket aangeboden over de gevaren van het spoor. Door alle maatregelen is in 2004 het aantal door vandalisme en onverantwoord gedrag veroorzaakte treinvertragingen met 16 procent afgenomen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail