Aquaduct Abcoude feestelijk geopend

Utrecht – Het aquaduct in Abcoude heet vanaf vandaag het Rien Nouwen Aquaduct. Het aquaduct is op 1 december 2005 feestelijk geopend door de heer mr. B. Staal, commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht.

ProRail heeft een prijsvraag uitgeschreven voor een naam voor het aquaduct. Hierop is massaal gereageerd. Tussen alle creatieve inzendingen viel de naam Rien Nouwen op. In de tijd dat de besluitvorming plaatsvond over de spoorkruising van de lijn Amsterdam – Utrecht met het Gein, was de heer Nouwen voorzitter van de Vereniging Bescherming Spoorbuurt Abcoude. Aanvankelijk was het plan om een nieuwe spoorbrug over het Gein aan te leggen. Hiertegen bestond in de omgeving veel verzet, vanwege de grote landschappelijke, ecologische en cultuur-historische waarde van het Gein. Mede door de inzet van de heer Nouwen is uiteindelijk het besluit genomen om de spoorlijn onder het Gein door te leggen. Helaas is de heer Nouwen kort na dit besluit overleden. De opening van het aquaduct werd bijgewoond door de weduwe en de kinderen van de heer Nouwen.

Het aquaduct onder het Gein in Abcoude is onderdeel van de Spooruitbreiding Amsterdam-Utrecht. Het ontwerp en de bouw van het aquaduct zijn verzorgd door BAM Civiel. Het aquaduct zelf is nu gereed, er is al begonnen met de aanleg van de sporen. In oktober 2006 zullen de eerste treinen onder het aquaduct doorrijden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht ProRail