Treinrit op testtracé Betuweroute

Barendrecht РProRail heeft vertegenwoordigers van de media en gemeenten en brandweercorpsen langs de route, uitgenodigd om op 21 juni 2005 bij de Giessentunnel op te stappen voor een treinrit op de Betuweroute. Een uniek moment omdat het ̩̩n van de eerste en weinige keren zal zijn dat er geen goederen maar personen over de Betuweroute rijden. De trein rijdt op een deel van het testtraject tussen Papendrecht en Gorinchem waar de Betuweroute al klaar is.

Bert Klerk, de voorzitter van de Raad van bestuur van ProRail, zal de bezoekers informeren over de stand van zaken van het project en over de innovatieve systemen. Vanuit de trein is te zien hoe ver de bouw van de Betuweroute gevorderd is, hier zal ook informatie worden gegeven over het testen van de nieuwe systemen die op de Betuweroute toegepast worden.

Betuweroute laatste fase in
De afgelopen jaren zijn de nodige wegen verlegd, viaducten gebouwd, tunnels aangelegd en geluidsschermen geplaatst. Ook de spoorbouw is afgerond. Op dit moment worden de laatste bovenleidingsportalen neergezet. Tussen Papendrecht en Gorinchem ligt de goederenlijn er al in zijn definitieve vorm. Daar is ProRail begonnen met de laatste cruciale fase van het bouwproject: het testen van alle systemen die van de Betuweroute een moderne spoorlijn maken.

Onder andere het nieuwe Europese beveiligingssysteem (ERTMS) en de 25 kV bovenleidingspanning worden getest op 20 kilometer spoor. Volgend jaar wordt de gehele Betuweroute beproefd zodat de nieuwe goederenspoorlijn in 2007 in gebruik kan worden genomen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Betuweroute