HSA blij met HSL-akkoord Nederland – België

Utrecht – Overeenstemming ministers over HSL-verbindingen Den Haag/Breda-Brussel en reistijden in België.

High Speed Alliance (HSA) is verheugd over het akkoord dat de Nederlandse en Belgische ministers hebben bereikt over de hogesnelheidstreindienst tussen Den Haag/Breda en Brussel en de reistijd in België. Hiermee is een einde gekomen aan de langdurige discussie over deze onderwerpen. Wel hebben de gewijzigde treindienst en de langere reistijd tot gevolg dat de concessie-overeenkomst tussen HSA en de Nederlandse Staat zal wijzigen. Over de consequenties hiervan zal HSA in gesprek gaan met de Staat. HSA is de NS/KLM-alliantie die vanaf april 2007 zal gaan rijden op de HSL-Zuid.

Het bereikte resultaat is goed nieuws voor de toekomstige HSL-reizigers uit Den Haag en Breda. Zij kunnen in de toekomst 8 keer per dag rechtstreeks, snel en comfortabel naar Brussel reizen per moderne hogesnelheidsshuttle. Voor HSA is met het akkoord een belangrijk obstakel weggenomen voor een succesvolle exploitatie van de HSL. Het bedrijf zal vanaf april 2007 zowel binnenlandse als internationale hogesnelheidsdiensten gaan aanbieden. Hiervoor werden in mei 2004 al treinen besteld bij de Italiaanse firma AnsaldoBreda. Het design van deze treinen, die een snelheid van 250 km/u kunnen halen, is van de bekende Italiaans ontwerper Pininfarina en zal naar verwachting komende zomer worden onthuld.

De hogesnelheidstrein zal zeer aantrekkelijk zijn voor zowel reizigers binnen de Randstad als internationale reizigers naar Antwerpen, Brussel en Parijs. De HSL zal in het bijzonder een aantrekkelijk alternatief bieden voor automobilisten die geconfronteerd worden met de verkeerscongestie in de corridors
Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen-Brussel en Amsterdam-Rotterdam-Breda. Een rit van Dam tot Coolsingel zal straks ruim een half uur duren.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Nederlandse Spoorwegen