Aad Veenman nieuwe voorzitter Europese Spoorwegen

Utrecht – Op woensdag 26 januari 2005 hebben de leden van de Community of European Railways (CER) Aad Veenman, president-directeur van NS, verkozen tot voorzitter. De CER bestaat uit veertig Europese spoorweg- en infrastructuurondernemingen. De organisatie behartigt onder meer hun belangen bij de Europese organisaties in Brussel.

NS is blij met deze benoeming. Aad Veenman: “Voor onze klanten zijn de Europese ontwikkelingen van groot belang. We zullen vanaf 2007 volwaardig zijn aangesloten op het hogesnelheidsnet via de HSL richting Brussel en Parijs en we hebben twee concessies verworven in Engeland, waarvan we veel leren. Bovendien heeft de EU een belangrijke invloed op de regelgeving”. Zo is NS optimaal betrokken bij al deze ontwikkelingen en kan ze het belang van haar klanten ook op dit terrein aan de orde blijven stellen.

De benoeming is tevens een erkenning van NS als belangrijke Europese speler. De prestaties van NS als verzelfstandigde onderneming op het drukst bereden spoorwegnetwerk van Europa zijn al geruime tijd in opgaande lijn. Bovendien is NS binnen Europa op een aantal gebieden zeer vooruitstrevend, zoals de omgang van NS met de consumentenorganisaties in het LOCOV, de ontwikkeling van de chipkaart evenals de ‘geld terug bij vertraging’ regeling. NS is ook één van de weinige voormalige staatsbedrijven die erin slaagt om buiten het land van herkomst contracten te winnen in openbare aanbestedingen.

De belangrijkste ontwikkelingen binnen de EU liggen op het terrein van de harmonisering van het Europese beveiligingssysteem (ERTMS), de ontwikkeling en financiering van een Trans-Europees netwerk, het realiseren van gelijke concurrentievoorwaarden tussen de verschillende vervoerwijzen en de liberalisering van personenvervoer per spoor. De recente Nederlandse discussie over de invoering van de Spoorwegwet en de Concessiewet heeft alles te maken met deze Europese discussie over liberalisering. NS zal graag meewerken aan een goede Europese discussie over dit onderwerp en vooral aansturen op zorgvuldige keuzes waar de klanten beter van worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Nederlandse Spoorwegen