Europese treinreizigers: betere bescherming rechten

Amersfoort – Deze week zal de Commissie Vervoer en Toerisme van het Europese Parlement discussiëren over de voorgestelde richtlijn over reizigersrechten en -plichten op internationale treinen. Dit voorstel, dat door de Europese Commissie is uitgewerkt na het raadplegen van de reizigers en de spoorwegsector, is een belangrijke stap in het liberaliseringsproces, bedoeld om de EU-spoorwegmarkt te revitaliseren. In wezen proberen de voorstellen van de Europese Commissie het internationale treinverkeer te stimuleren door een juridisch kader te creëren voor een gegarandeerde bescherming van de reizigersrechten.

De Europese Reizigersfederatie (European Passengers’ Federation, EPF) – een onafhankelijke federatie van 17 reizigersorganisaties waaronder ook ROVER, ondersteunt het voorstel van Europese Commissie van harte. Het voorstel, dat is voorgelegd aan de Commissie Vervoer en Toerisme, bevat een betere juridische basis voor het omgaan met de gevolgen van vertraging, gebrek aan informatie, verlies van bagage en andere problemen waar internationale treinreizigers mee te maken hebben.

De EPF is echter zwaar teleurgesteld dat Dirk Stercxk, Europees Parlementslid en rapporteur voor de Commissie Vervoer en Toerisme, wijzigingen heeft voorgesteld die de compensatie beperken waarop reizigers recht zouden hebben als er iets verkeerd gaat. In plaats daarvan lijkt Sterckx liever minder verplichtingen op te leggen aan de spoorwegen, waardoor die kunnen doorgaan met het bieden van weinig of soms geen compensatie als ze er niet in slagen om de kwaliteit te bieden waar hun klanten – de reizigers – recht op hebben.

De EPF vraagt aan alle leden van de Commissie Vervoer en Toerisme om zorgvuldig het belang van de voorgestelde richtlijn voor hun kiezers te overwegen. Door de reizigers een juridisch kader te ontzeggen waarin ze compensatie kunnen krijgen voor slechte service, zullen meer mensen met goedkope vluchten, de auto of touringcars gaan reizen. Dit zal de milieuproblemen in Europa verergeren: meer congestie in de lucht en op de weg en meer verkeersslachtoffers. Als de Commissie Vervoer en Toerisme het verbeteren van treinreizen in de EU serieus neemt, dan vraagt de EPF de commissieleden om de voorstellen om treinreizigers meer rechten te geven te ondersteunen, zoals ze zijn ingediend door de Europese Commissie.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Pressrelease EPF, Rover