Asfalt uit biomassa

Dura Vermeer doet mee aan een experiment om asfalt uit biomassa te vervaardigen. Onder aanvoering van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) wordt hieraan gewerkt. Bij het experiment zijn ook bandenproducent Apollo Tyres, Progression-Industry en verpakkingsproducent PaperFoam betrokken. Hun doel is om uit biomassa banden, scheepsbrandstof en verpakkingen te produceren.

In een door TKI-BBE (Stichting Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Biobased Economy) gefinancierd project wordt een efficiënt scheidingsproces ontwikkeld dat lignine, cellulosevezels en hemicellulosesuikers uit biomassa produceert. Vervolgens worden met twee van deze bestanddelen vier nieuwe toepassingen ontwikkeld: asfalt, autobanden, verpakkingen en scheepsbrandstof. Daarmee kunnen op termijn niet-duurzame grondstoffen vervangen worden door duurzame.

Uit testen blijkt dat met de genoemde grondstoffen producten van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt. Daarmee is niet alleen de technologische haalbaarheid, maar ook de economische haalbaarheid veelbelovend.

Testmodellen in 2017 gereed
De verwachting is dat eind 2017 de projectpartners zo ver zijn met de ontwikkeling dat er daadwerkelijk een autoband, een verpakking, een stukje asfalt en scheepsbrandstof zijn geproduceerd. Vervolgens kunnen de projectpartners deze testen in de praktijk en zicht krijgen op de toepassingsmogelijkheden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Dura Vermeer Groep NV