Winnaars Intertraffic Innovation Awards 2016 bekend

Intertraffic Amsterdam, ‘s-werelds grootste vakbeurs voor verkeerstechnologie, is vandaag 5 april 2016 onder grote belangstelling geopend met de bekendmaking van de winnaars van de prestigieuze Innovation Awards. Uit totaal 91 inzendingen werd het Tsjechische bedrijf CROSS Zlín uitgeroepen tot overall winnaar. CROSS Zlín imponeerde de internationale jury met InVipo, een slim platform ten behoeve van ‘smart cities’ en ITS projecten. Het richt zich op data-aggregatie, monitoring, visualisatie en integratie van gegevens.

De internationale jury – bestaande uit vertegenwoordigers van Traffic Technology International, ITS International, SWOV Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, the European Parking Association (EPA) en TU Eindhoven – maakte verder de winnaars bekend van de vijf Categorie Awards: Slimme Mobiliteit, Infrastructuur, Verkeersmanagement, Veiligheid en Parkeren.

Slimme Mobiliteit
CROSS Zlín’s InVipo (stand 10.111) werd tevens winnaar in de categorie Slimme Mobiliteit en maakte vooral indruk op de jury door het werkelijk tot leven brengen van het ‘smart city’ concept. Hierbij wordt een grote verscheidenheid aan data – zoals verkeerstellingen, parkeergelegenheid, verkeerslichtmanagement en weerberichten – geïntegreerd in een gebruiksvriendelijk, web-based visualisatieplatform. Tevens kunnen aanvullende datastromen eenvoudig worden toegevoegd, waarmee duidelijk wordt dat de dagen van het eenvoudige verkeersmanagement zijn geteld. Vanaf nu kunnen we spreken over ‘smart city management’.

Ook genomineerd in deze categorie was Siemens (stand 11.209) met het Sitraffic SiBike systeem, dat fietsers prioriteit geeft op een kruispunt. En Parkmobile (stand 02.105) was genomineerd met het product ParkNow, waarbij de mogelijkheid tot betalen en reserveren van een parkeerplaats volledig geïntegreerd is in het dashboard van de auto.

Infrastructuur
De winnaar van de Categorie Award voor Infrastructuur is Smart Ultimate Lighting, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf HR Groep (stand 01.409). Het product is een oplichtend verkeersbord, gebaseerd op eenzelfde type illuminerend folie dat gebruikt wordt voor mobiele telefoonschermen. Bovendien fungeert het oppervlak van het bord als zonnepaneel door een transparante laag van foto-voltaïsche cellen, waardoor het bord zichzelf volledig oplaadt. De jury was zeer onder de indruk van het installatiegemak van het systeem, de verbetering van de veiligheid en het bieden van een duurzame oplossing.

Ook genomineerd in deze categorie was Quick-Cube van het Nederlandse bedrijf Silca Traffic Systems (stand 05.345), een mobiele oplossing voor LED snelwegverlichting die volledig zelfvoorzienend is. Het product kan worden ingezet bij wegwerkzaamheden, evenementen en beveiliging. En het Italiaanse bedrijf Aisico (stand 01.337) met het genomineerde ADD_C biedt een zeer interessant product door zijn ondersteunend vermogen bij infrastructuur onderzoek met behulp van drones.

Verkeersmanagement
De Categorie Award voor Verkeersmanagement is gewonnen door Houston Radar (stand 11.123) met hun innovatieve SpeedLane product. Met een ultra-laag energieverbruik is dit ‘dual-beam’ hoog efficiënt radarsysteem in staat om een grote hoeveelheid hardware te verwerken in een enkele, op zonne-energie aangedreven, unit. Het kan voertuigen monitoren, tellen en classificeren, tot maar liefst acht rijbanen, bevat een camera voor visuele back-up en is eenvoudig te installeren. Eenmaal geïnstalleerd kan het vrijwel onmiddellijk data verzenden naar een cloud-based server. De jury was met name gecharmeerd van het feit dat dit product vooruitstrevende verkeersmanagement systemen wereldwijd toegankelijk maakt voor overheden met krappe budgetten.

De andere nominaties in deze categorie waren het product Ortana Meteos (stand 11.101), dat het mogelijk maakt om alle weg- en weersomstandigheden te identificeren, en APM PRO’s OnDynamic (stand 11.531), een compleet verkeersmanagement systeem dat gebruik maakt van Bluetooth-sensoren.

Veiligheid
De Categorie Award voor Veiligheid ging naar het Britse bedrijf WheelRight (stand 10.321) met hun WheelRight Tyre Management Technology systeem. Deze innovatieve installatie is in staat om de bandenspanning van ieder voertuig vanuit de wegkant te meten. Het voertuig hoeft alleen maar over de op de weg gemonteerde sensoren te rijden.

Ook genomineerd in deze categorie was het product Safer Traffic Platform, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Safer Place (stand EL.209). Het maakt gebruik van video technologie waarmee risicovolle verkeerssituaties en parkeerovertredingen opgespoord kunnen worden. En het genomineerde product Autodrip van het Nederlandse bedrijf EBO Van Weel (stand 01.339) is een systeem met nieuwe afstandsbediening ter verbetering van de veiligheid voor automobilisten, wegwerkers en inspecteurs.

Parkeren
De Parkeer Award is gewonnen door de Britse tak van de Parkmobile Group (stand 02.105) voor de innovatieve doorontwikkeling van hun bestaande RingGO app. RingGO biedt al enkele jaren de mogelijkheid om voor parkeren mobiel te betalen, maar met de vernieuwde RingGO Parking Prediction app is het nu ook mogelijk om vooraf beschikbare parkeerplaatsen te detecteren en naar die plaatsen te navigeren. Hierbij wordt deels gebruik gemaakt van ingebouwde sensoren in wegen. De jury was vooral onder de indruk van de ontwikkeling van een voorspellend algoritme, dat gebruikers de waarschijnlijke beschikbaarheid van vrije parkeerplaatsen bij aankomst aangeeft, zelfs voor parkeerplaatsen zonder sensoren.

Tevens genomineerd in de categorie Parkeren was het verbeterde M4 Smart-Sensor System van Park Assist LLC (stand 03.203), dat nu ook videobewakingsbeelden en ALPR data naar een management systeem kan zenden. Tenslotte was HR Groep (stand 01.409) genomineerd met MB multilayer parking, een robuust en kostenefficiënt meerlaags fietsparkeersysteem.

In totaal heeft een recordaantal van 91 exposanten zich ingeschreven voor de Intertraffic Innovation Awards 2016. De vijf leden van de internationale jury hebben elk voor een categorie drie finalisten geselecteerd. Op 16 februari 2016 is de jury samen gekomen en hebben de 15 genomineerden hun innovaties persoonlijk mogen presenteren op basis waarvan de categoriewinnaars zijn geselecteerd. De uiteindelijke overall winnaar is uit deze vijf categoriewinnaars gekozen.

De jury voor de Intertraffic Innovation Awards 2016:
Dr. Peter van der Knaap (voorzitter) – Directeur SWOV – Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (NL)
Colin Sowman – Editor ITS International, Route One Publishing Ltd (GB)
Peter H. Martens – Lid van de Adviesraad van Directeuren van de European Parking Association (EPA) en Vexpan (NL)
Tom Stone – Editor Traffic Technology International, UKIP Media & Events Ltd (GB)
Dr. Ir. B.J.C.M. (Ben) Rutten – Program Manager, Strategic Area Smart Mobility Technische Universiteit Eindhoven (NL)

Over Intertraffic
Intertraffic is mondiaal het grootste en meest toonaangevende vakevenement op het gebied van infrastructuur, ITS verkeersmanagement, veiligheid en parkeren. Intertraffic biedt een compleet overzicht van de meest actuele producten, diensten en oplossingen van leveranciers. Daarnaast worden de laatste trends en ontwikkelingen voor het voetlicht gebracht. Het vakevenement richt zich op beleidsmakers, specialisten en operationeel medewerkers binnen overheden, ingenieurs- en adviesbureaus en het bedrijfsleven.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: RAI Amsterdam