BAM start bouw ’s werelds grootste fietsenstalling in Utrecht

BAM start in opdracht van de gemeente Utrecht met de werkzaamheden voor de bouw van ’s werelds grootste fietsenstalling als onderdeel van de revitalisatie van het Stationsgebied in Utrecht. Het drie verdiepingen tellende fietsenparkeergebouw biedt straks plaats aan 12.500 fietsen. Het vernieuwde Stationsplein Oost, ontworpen door Ector Hoogstad Architecten te Rotterdam, zal de entree tot de stad Utrecht vormen. BAM start de uitvoering medio juni 2014. Het eerste deel op de plek van het inmiddels gesloopte taxiplatform zal begin 2016 gereed zijn; de complete voltooiing staat gepland in 2018.

Boven de fietsenstalling wordt het nieuwe Stationsplein Oost gerealiseerd. Het Stationsplein wordt door arriverende reizigers betreden vanuit de Openbaar Vervoers-Terminal (OVT). Vanaf het Stationsplein kunnen reizigers ervoor kiezen om het vernieuwde winkelcentrum van Hoog Catharijne te betreden of om via de brede trappartijen aan de noord- en zuidzijde van het plein langs de nieuwe plinten van Hoog Catharijne de stad te bereiken. Het Stationsplein Oost wordt gemarkeerd door een iconisch dak dat zorgt voor een beschutte droogloop tussen de OVT en het vernieuwde winkelcentrum van Hoog Catharijne.

De opdracht aan BAM omvat in eerste instantie de realisatie van de bouwkuip en de Hoogstaande Openbaar Vervoers-baan (HOV) met viaduct, inclusief de realisatie van de spoorconstructie. De intentie is om tevens opdracht te verlenen voor de realisatie van de kelderbak en de fietsenstalling, diverse aansluitingen op bestaande gebouwen (OVT, Hoog Catharijne en drie tunnelaansluitingen), een constructieve plaat ten behoeve van het Noordgebouw, een constructieve plaat ten behoeve van het Voorzetgebouw Nieuw Hoog Catharijne, het dak, de installaties (voor onder meer elektriciteit en verlichting) voor de stalling en het plein en liftinstallaties en roltrappen. Daarnaast behoren de volledige terreinafwerking en pleininrichting tot de opdracht.

Het project wordt gezamenlijk door BAM Utiliteitsbouw en BAM Civiel uitgevoerd in een dynamisch stedelijke omgeving. Bij de uitvoering is de bereikbaarheid en doorstroming van het drukke verkeer een belangrijk uitgangspunt.

Over BAM Utiliteitsbouw

BAM Utiliteitsbouw is een landelijk opererende ontwikkelende bouwer. BAM richt zich op huisvesting voor bedrijven en instellingen, in alle sectoren van de markt. Hierbij wordt kennis, inzicht en ervaring in de gehele levenscyclus van een gebouw ingezet voor opdrachtgevers. Daarmee levert BAM een zo hoog mogelijke bijdrage aan het rendement van opdrachtgevers. Meer informatie: www.bamutiliteitsbouw.nl.

Over BAM Civiel

BAM Civiel is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen, uitvoeren, beheren en onderhouden van civiele projecten en concentreert zich voornamelijk op de Nederlandse markt. De organisatie kenmerkt zich door betrokken, breed georiënteerde vakmensen met veel kennis en ervaring op het civiele vakgebied. Door het brede palet aan technische specialismen dat BAM in huis heeft, is BAM Civiel als geen ander in staat om de veelheid aan disciplines samen te bundelen tot een daadkrachtige oplossing. Meer informatie: www.bamciviel.nl.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: BAM - Koninklijke BAM Groep nv