Station Maarssen 1370 fietsplaatsen rijker

• Gratis, overdekt stallen met toezicht

Reizigers en bewoners van Maarssen kunnen vanaf 24 oktober gebruik maken van een splinternieuwe fietsenstalling op het station. De stalling is overdekt en biedt ruimte aan 1370 fietsen. Gebruikers hoeven niet te betalen, de stalling met toezicht is gratis. De stalling is tot stand gekomen uit samenwerking tussen ProRail, gemeente Stichtse Vecht en NS. Met de nieuwe fietsenstalling is de toegang tot het station flink verbeterd.

Wethouder Verkeer Pieter de Groene van de gemeente Stichtse Vecht: “De goede samenwerking met ProRail, de NS en het BRU levert een fantastisch resultaat op, een gratis inpandige fietsenstalling met 1370 plekken. Maarssen plukt hier de vruchten van, en binnenkort is ook station Breukelen aan de beurt. Het stationsgebied en Bisonspoor krijgen een enorme opkikker met een net en ruimtelijk aanzien. De fietsenzee op het voorplein is verleden tijd. En Maarssenaren kunnen hun fiets gratis en veilig kwijt. Dit alles mede bewerkstelligd dankzij de jarenlange inzet van PvdA-raadlid Franc Janssen.”

De fietsenstalling

Op de begane grond en op de eerste verdieping worden 1350 dubbellaags fietsenrekken geplaatst. Ook voor fietsen met een breed stuur, bakfietsen en scooters is plek. De 600 fietsklemmen op het voorplein van het station werden verwijderd en deels verplaatst naar de achterzijde van het station. De bewaakte fietsenstalling in Maarssen wordt bemenst door medewerkers van Fiets&, een onderdeel van Stichting Rataplan. Sinds 2007 beheert deze stichting een aantal stallingen voor NS Fiets. Fiets& heeft geen winstoogmerk en is werkgever van mensen met een (arbeids)handicap. Daarnaast is Fiets& een leer/werkbedrijf voor leerlingen in het kader van hun opleiding en biedt het stageplaatsen aan.

Weesfietsen

De gemeente heeft de plaatselijke verordening aangepast om beter te kunnen handhaven op (wees)fietsen. Op deze manier hopen alle partijen een bijdrage te leveren aan de prettigere beleving van dit station en een toenemend gebruik van de fiets. Ook de aanwezigheid van de aangrenzende fietswinkel/ beheerdersruimte dragen hieraan bij.

Binnenkort ook Breukelse uitbreiding

Vanaf 27 oktober starten ook de werkzaamheden voor uitbreiding van de fietsplaatsen bij het station Breukelen. Aan de oostzijde (kant Breukelen) worden 192 extra overdekte, 80 niet overdekte fietsplaatsen aangebracht en 16 extra fietskluizen. Aan de westzijde (kant A2) komen 160 extra overdekte fietsplaasten. Naar verwachting worden op 5 december 2011 de nieuwe fietsplaatsen in gebruik genomen en gaat het stallingverbod buiten de klemmen in.

Ruimte voor de fiets

De uitbreiding van het aantal fietsplaatsen in Maarssen is onderdeel van het landelijke project ‘Ruimte voor de Fiets’. Binnen dit project verbetert ProRail, in samenwerking met NS, fietsenstallingen en lost parkeerproblemen op bij stations, door vervanging en uitbreiding en betere benutting van bestaande stallingen en door nieuwbouw. Sinds 1999 zijn er landelijk ruim 250.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op bijna 400 stations. Het gaat om 125.000 nieuwe plaatsen en 125.000 vervangen/verbeterde plaatsen. Het totaal aantal stallingplaatsen bij stations is nu zo’n 360.000 en groeit komend jaren naar ruim 400.000

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail