Winnaars Intertraffic Innovation Award 2008

BAM Infratechniek wint Intertraffic Innovation Award 2008

Amsterdam – Tijdens de openingsceremonie van Intertraffic Amsterdam 2008 op dinsdag 1 april 2008 zijn de winnaars bekendgemaakt van de Intertraffic Innovation Award 2008. Awards zijn toegekend in drie verschillende categorieën: Traffic Management, Parkeren en Infrastructuur & Veiligheid. De winnaar in de categorie Traffic Management is Funkwerk Argovision met de Argoscan. De winnaar in de categorie Parkeren is Skidata met Power Cash. BAM Infratechniek wint met het fijnstof reductie systeem FDRS-PM10 zowel de Award in de categorie Infrastructuur & Veiligheid als de algemene Intertraffic Innovation Award 2008. De Awards zijn uitgereikt door Wim Kuijken, secretaris-generaal van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Intertraffic Amsterdam 2008 wordt tot en met 4 april in Amsterdam RAI gehouden.

Juryvoorzitter Fred Wegman, directeur van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV verduidelijkt dat de noviteit van BAM Infratechniek een elektrisch veld vormt dat werkt als een elektrostatisch ‘dak’ boven de weg. Dit brengt een elektrische lading aan op fijne stofdeeltjes (PM10) die, als ze zijn neergeslagen, kunnen worden verzameld en afgevoerd. Deze op zich eenvoudige technologie richt zich op een belangrijk omgevingsaspect van de weg dat tot nu toe onvoldoende kon worden aangepakt. De jury vindt het “een belangrijke doorbraak die toepasbaar is in tunnels en “urban canyons” maar ook op open weggedeelten. Wij kijken uit naar de resultaten van toepassing op grote schaal in de toekomst.” Fijnstof-problemen vormen een belangrijke bedreiging voor de volksgezondheid, wat heeft geleid tot strenge Europese regelgeving. Hoewel er nog geen schatting van kosten en baten beschikbaar is, ziet de jury dit als een veelbelovende ontwikkeling op een terrein dat serieuze verbetering behoeft. (stand 01.412)

Funkwerk Argovision’s Argoscan is een monitoring systeem met camera’s, ontworpen om vluchtstroken op een veilige manier voor het verkeer open te stellen als dat voor een vlotte verkeersafwikkeling nodig is. De jury ziet deze noviteit als een ontwikkeling die pro-actief inspeelt op het toenemende gebruik van vluchtstroken op autosnelwegen. “Het systeem informeert de verkeersmanagers beter en sneller over mogelijk gevaarlijke objecten op de vluchtstrook van langere wegvakken.” Up-to-date informatie over incidenten op vluchtstroken is voor de verkeersmanagers van een veilig autosnelwegennet van cruciaal belang, en Argoscan zorgt daarvoor. (stand 03.117)

Skidata’s Power Cash is een parkeerautomaat die ontworpen is als een combinatie van betaalmachine en verkoopautomaat voor bijvoorbeeld plaatsbewijzen voor het openbaar vervoer en toegangskaarten voor bioscopen, evenementen, etc. De jury is van oordeel “dat dit een nieuw en veelbelovend terrein openlegt, omdat het parkeren toont als onderdeel van een keten van verplaatsingshandelingen. Het brengt een scala van vraag en aanbod bij elkaar in een makkelijke, toegankelijke en gebruikersvriendelijke vorm.” De jury vindt het een uitnodiging voor aanbieders van diensten om samen te werken. De automaat kan ook een belangrijk hulpmiddel zijn bij mobiliteitsmanagement. (stand 01.116)

De internationale jury kwam op maandag 31 maart bijeen en heeft drie winnaars gekozen uit een shortlist van 8 genomineerden uit zeven landen, welke in januari uit 72 inzendingen waren geselecteerd.

KIVI-NIRIA rijkt Cuperusprijs uit
Ook is door de afdeling Verkeers- en Vervoertechniek van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs KIVI-NIRIA de Cuperusprijs uitgereikt voor het meest belovende afstudeerproject. Deze eer viel te beurt aan Chantal Cantarelli.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Intertraffic Amsterdam 2008