Gelderse Fietsconferentie: meer kansen voor de fiets

Arnhem – Op donderdag 20 september 2007 vindt in Dieren de Gelderse Fietsconferentie plaats. Hoe creëren we meer kansen voor de fiets en zetten we mensen in beweging? Deze vraag staat die dag centraal. Het belooft een inspirerend evenement te worden over de diverse lonende aspecten van fietsen, zoals: bereikbaarheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, kostenbesparingen, fietsbeleid, gezondheid, energiebesparing en luchtkwaliteit. De conferentie bestaat uit een keur aan praktische werkplaatsen, netwerkmogelijkheden, een hoogwaardige beursvloer, de nieuwste innovaties en kleurrijke sprekers.

Onthulling eerste OV-fiets Bikedispenser

Bij de start van de conferentie om 14.00 uur zal Cees Jansen, wethouder Verkeer van de gemeente Arnhem, samen met Hans Schreuder, directeur Bikedispenser, de eerste OV-fiets Bikedispenser onthullen en introduceren. De Bikedispenser is een slim geautomatiseerd verhuursysteem van fietsen. De Koninklijke Gazelle N.V. ontwikkelde hiervoor een speciaal type fiets, de MPB. De OV-fiets Bikedispenser biedt ruimte voor 50 OV-fietsen en het eerste exemplaar zal in oktober bij Station Arnhem-Zuid geplaatst worden. Dit is dan het eerste station in Nederland waar dit product komt te staan; de eerstvolgende locatie zal bij station Nijmegen Lent zijn.

Programma Fietsconferentie:
Vanaf 13.30 uur: Ontvangst in centrale hal van Koninklijke Gazelle N.V., Dieren.

14.00: Welkomstwoord door Ruud Sjamaar, directeur Koninklijke Gazelle N.V. en onthulling van de eerste OV-fiets Bikedispenser met Cees Jansen (wethouder gemeente Arnhem).

14.00-18.00: Beursvloer: presentaties, fietsnoviteiten, speeddate, testcircuit, fietsjongleurs.

14.15-16.00: Rondleidingen door fabriek Koninklijke Gazelle N.V. (assemblage).

14.30-17.15: Fietswerkplaatsen (drie rondes van elk drie kwartier).

17.15: Buffet.

18.00-19.15: Fietsdebat met o.a. Marijke van Haaren (gedeputeerde provincie Gelderland), Hugo van der Steenhoven (directeur Fietsersbond), Jeltje van Nieuwenhoven (OV-ambassadeur en oud Tweede Kamervoorzitter), Annemieke Stallaert (Regiomanager Gelderland VNO-NCW Midden), Tom Gerritsen (Rabobank Nederland), o.l.v. Heleen Verweij (Buitengewoon, TV Gelderland).

19.30: Einde.

Fietsnoviteiten op beursvloer

Op de beursvloer staan de nieuwste innovaties op fietsgebied. Bijvoorbeeld Gazelle Track & Trace (powered by V-tron): je fiets volgen via GPS-systeem, met vele opties zoals kilometerregistratie. Verder Twike (lichtgewicht elektromobiel voor twee personen; elektrische aandrijving in combinatie met pedalen), Lock’n’Go (innovatieve fietsenstallingen), Aerorider (éénpersoons hybride voertuig waarbij spierkracht wordt gecombineerd met een krachtige elektromotor), Strida vouwfietsen, Elan ligfietsen, Fietsdiensten.nl (cargobike en fietskoeriers), FietsNED – dé mobiele fietsenmaker, Velotaxi Nederland (fietstaxi’s), uiteraard Bikedispenser (volautomatische fietsverhuurstalling), Antec (elektrische fietsen). Daarnaast zijn de volgende organisaties met een stand aanwezig: COS (Fietsen Scoort), Fietsersbond, Fietsberaad, OV-fiets, Trappers, Fietsvriendinnen en VCC Oost.

Werkplaatsen

Voor de doelgroep van de conferentie (werkgevers, overheden, politici en deskundigen) zijn er leerzame werkplaatsen te volgen. Er zijn drie rondes met wisselende werkplaatsen op 5 verschillende locaties. Elke werkplaats duurt 45 minuten.

1e ronde: 14.30-15.15 uur:

 • 1A. Lokale bereikbaarheid en de rol van de fiets, voor afdelingshoofden verkeer en vervoer van gemeenten;
 • 1B. Fietsen een goede zaak;
 • 1C. Fietsen zonder barrières;
 • 1D. Filefiets.

2e ronde: 15.30-16.15 uur:

 • 2A. Lokale bereikbaarheid en de rol van de fiets, voor beleidsmedewerkers fietsbeleid van gemeenten;
 • 2B. Met belgerinkel naar de winkel;
 • 2C. Fietsen voor schone lucht en een beter klimaat;
 • 2D. Omgekeerd ontwerpen – wijk voor de fiets.

3e ronde: 16.30-17.15 uur:

 • 3A. Lokale bereikbaarheid en de rol van de fiets, voor wethouders verkeer en vervoer;
 • 3B. De revival van het Witte Fietsenplan;
 • 3C. Gemeentelijke fietscampagnes;
 • 3D. Fietsinnovaties – over de grenzen…
 • 3E. Fietsdiefstaloffensief.

Fietsdebat

Rond de drie centrale thema’s bereikbaarheid, milieu en gezondheid vindt vanaf 18.00 uur een spannend debat plaats. Marijke van Haaren (gedeputeerde provincie Gelderland), Hugo van der Steenhoven (directeur Fietsersbond), Jeltje van Nieuwenhoven (OV-ambassadeur en oud Tweede Kamervoorzitter), Annemieke Stallaert (Regiomanager Gelderland VNO-NCW Midden) en Tom Gerritsen (Rabobank Nederland) zitten in het panel. Onder leiding van Heleen Verweij (Buitengewoon, TV Gelderland) zullen zij met elkaar en samen met de belangstellenden in de zaal debatteren over de vraag hoe we Gelderland op de fiets kunnen krijgen.

Organisatie

De organisatie van de Gelderse Fietsconferentie is in handen van VCC Oost, de Gelderse Milieufederatie, Gazelle en de Fietsersbond. De provincie Gelderland steunt de conferentie met een financiële bijdrage. De Gelderse Fietsconferentie vindt plaats in het kader van de Week van de Vooruitgang.

Aanvullende informatie over Bikedispenser

De plaatsing van de Bikedispenser bij station Arnhem-Zuid geschiedt in samenwerking met de provincie Gelderland, Stadsregio Arnhem Nijmegen en de gemeente Arnhem. Deze organisaties hebben financieel bijgedragen aan de bouw. VCC Oost is betrokken bij de uitvoering van het project.

De Bikedispenser werkt snel en eenvoudig: na het uitlezen van de abonnementskaart bij een uitleesvenster komt er binnen 20 seconden een fiets uit de stalling. Na gebruik kan de fiets weer eenvoudig in de Bikedispenser worden gestald. Bovendien is de Bikedispenser áltijd open omdat het een automaat is. De stalling houdt elektronisch bij wie wanneer welke fiets meeneemt en wanneer de fiets is teruggekomen. De gebruiker hoeft dus geen formulieren in te vullen bij gebruik; de ritten worden automatisch geregistreerd.

Om gebruik te kunnen maken van de Bikedispenser is slechts één ding nodig: lid worden van OV-fiets. Bikedispenser werkt samen met OV-fiets. De stichting OV-fiets verhuurt al op meer dan 100 plaatsen in Nederland fietsen. Nu zijn de uitgiftepunten vooral bij stations gelegen, maar in de toekomst zal het mogelijk zijn ook op andere plekken een OV-fiets te huren. Op vertoon van een daartoe geschikt gemaakte NS-pas of een speciale OV-fietspas krijgt men een fiets mee. Deze passen werken ook bij de Bikedispenser. Met de OV-fiets reis je vlot van het station naar je bestemming. Dit biedt gemak voor woon-werkverkeer en zakelijk verkeer.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Mobiliteitsadviescentrum VCC Oost