Opening IJtramtrace en P+R Zeeburg

Amsterdam – Zaterdag 28 mei 2005 wordt de IJtram in gebruik genomen. IJburg wordt hiermee de eerste nieuwbouwwijk in Nederland die al met circa 1000 woningen een eigen tramverbinding heeft. De tram gaat maandag 30 mei 2005 rijden. Ook wordt zaterdag het nieuwe P + R terrein (Parkeren + Reizen) Zeeburg in gebruik genomen.

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en wethouder Van der Horst voor Verkeer, Vervoer & Infrastructuur openen op zaterdag 28 mei 2005 om 11.30 uur het trace van de IJtram. IJburg wordt hiermee de eerste nieuwbouwwijk in Nederland die al met circa 1000 woningen een eigen tramverbinding heeft. De IJtram gaat als tram 26 rijden met een frequentie van 10 minuten in de spits en om het kwartier daarbuiten. De tram neemt daarmee de dienstregeling van buslijn 326 over.

Opening van P + R Zeeburg
Verkeerswethouder Van der Horst opent later die dag (12.15 uur) P+R Zeeburg. Vanaf P+R Zeeburg kunnen bezoekers met de nieuwe IJtram (lijn 26) snel en goedkoop verder reizen naar het centrum of naar IJburg. Het P+R terrein ligt bij afrit S114 van de A10, vlak voor de Piet Heintunnel.

Bezoekers van de stad kunnen voor 5,50 hun auto de hele dag op het P+R terrein parkeren. Ze krijgen hiervoor ook twee retourtjes voor tram 26 naar het centrum of bus 37 naar Amsterdam-Oost. Op het terrein is 24 uur per dag toezicht op de geparkeerde voertuigen. Het gebouw van de ontvangstruimte is zes meter hoog, aan alle kanten van glas, en voorzien van kunst om op te vallen. s Avonds is het goed verlicht, waardoor het een lichtbaken op het terrein vormt.

Een uitgebreid feestelijk programma
Na de opening start er een uitgebreid feestelijk programma op het Open Podium bij de keerlus van de tram, aan het einde van de IJburglaan. Onder anderen Spinvis gaat hier optreden. Dit programma duurt de hele middag en ook langs de trambaan worden tal van festiviteiten georganiseerd. Bezoekers kunnen van 13.30 tot 16.30 uur gratis met de IJtram mee.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht gemeente Amsterdam