Openbare verlichting in Utrecht met sms aan en uit

Utrecht – Een deel van de openbare verlichting in Utrecht wordt vanaf januari 2006 aan- en uitgeschakeld met behulp van een sms’je. De gemeente Utrecht is hierdoor flexibeler in het bepalen van het tijdstip waarop de openbare verlichting aan en uit gaat. Tot nu toe werd op vaste tijdstippen geschakeld, met behulp van een toonfrequent signaal of schakelklokken. De sms-dienst is een innovatieve ontwikkeling van het IBU – Ingenieursbureau Utrecht van de gemeente Utrecht. Het systeem werkt door vanaf een centraal punt in de stad via lichtmeting in- en uitschakelcommando’s te geven, door middel van sms. Dus voortaan brandt de openbare verlichting alleen als het echt nodig is. Dit spaart ook veel energiekosten.

Het systeem werkt volledig geautomatiseerd en is zeer bedrijfszeker. Het geeft bovendien via sms-berichten ook feedback vanuit de verschillende voedingskasten naar de gemeentelijke dienst Stadswerken. Op deze manier is men direct op de hoogte van storingen. Vroeger was men hiervoor afhankelijk van meldingen van bewoners of politie, met de nieuwe kasten dus niet meer. Door met sms te schakelen wordt bovendien bespaard op energiekosten en op de kosten van de toonfrequentsignalen. Op dit moment zijn 50 van de 500 voedingskasten voorzien van het nieuwe systeem. De gemeente Utrecht verwacht dat het nog wel enkele jaren zal duren voordat alle oude kasten zijn omgebouwd. In de eindsituatie kan de besparing circa 50.000 euro per jaar opleveren.

Ook de afdeling cameratoezicht van de politie in Utrecht heeft veel interesse in deze toepassing, omdat de politie hiermee zelf in staat is om het verlichtingsniveau, bijvoorbeeld als camera’s incidenten registreren, bij of af te schakelen. Hiermee kan het kwaliteitsniveau van de beelden worden verbeterd.

De gemeente Utrecht heeft gekozen dit project in samenwerking met OrcaGroup en Telfort te doen, omdat deze bedrijven gespecialiseerd zijn in sms toepassingen en veel ervaring hebben in het integreren van dit soort toepassingen met internet en telefonie. De voedingskasten en de modems worden geleverd en geïnstalleerd door ITN uit Ede. In de toekomst worden de service monteurs direct via PDA’s door het systeem aangestuurd, zodat de gemeente nog efficiënter kan gaan werken.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Utrecht