wagenborg autobrug holwert veerdienst
Tijdelijke kraan

Reparatie autobrug Holwert niet gelukt, storing houdt aan

Ook vandaag wordt de autobrug bediend met hulp van een kraan. ANP / Hollandse Hoogte / Kappers Media

Het is Rijkswaterstaat niet gelukt om de autobrug in de haven van het Friese Holwert op dinsdagavond te repareren. Passagiers op de veerboot vanuit Ameland zaten op maandag urenlang vast door de storing. De oorzaak is een kapotte lier, zegt Rijkswaterstaat, die verwacht dat de reparatie deze week wordt afgerond.

Passagiers zonder een auto konden op maandag gewoon de haven in, maar reizigers met een voertuig kwamen niet aan wal. Na uren wachten keerde de veerboot terug naar Ameland, waar de passagiers noodgedwongen de nacht doorbrachten. Rijkswaterstaat, de beheerder van de brug, hoopte de storing op dinsdag op te lossen, maar een volledige reparatie is niet gelukt. Het kan nog dagen duren voordat de brug is hersteld, zegt een woordvoerder.

Zolang de storing aanhoudt wordt de brug met een kraan bediend. Wagenborg, het bedrijf dat de veerdienst aanbiedt, liet de kraan installeren als een noodoplossing. De brugklep wordt met de machine omhoog en omlaag gehesen om passagiers met auto’s aan wal te brengen. De reizigers die eerder deze week vast kwamen te zitten kunnen inmiddels naar huis.

Aan de brug, die enkele decennia oud is, zou over een paar weken groot onderhoud worden gepleegd. Rijkswaterstaat kijkt of die onderhoudsbeurt naar voren kan worden gehaald. “Nu de telekraan er toch al staat, kunnen we dat misschien slim combineren”, zegt een woordvoerder. Ook loopt er een onderzoek naar de oorzaak van het defect.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Reparatie autobrug Holwert niet gelukt, storing houdt aan | Infrasite