VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

Ribbeltegels en verbeterde instap: het OV wordt beter toegankelijk gemaakt

Bus met rolstoellift foto provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland gaat de komende jaren alle bushaltes in de regio beter toegankelijk maken voor mensen met een beperking. De maatregel is onderdeel van een groter plan om het openbaar vervoer zo aan te passen dat ook bijvoorbeeld mensen die in een rolstoel zitten van het OV gebruik kunnen maken.

Noord-Holland is niet de enige die oog heeft voor de positie van mensen met een beperking. De maatregelen staan in het Bestuursakkoord Toegankelijk Openbaar Vervoer. Hierin hebben alle overheden die openbaar vervoer verzorgen in Nederland, waaronder de provincie Noord-Holland, met elkaar afgesproken dat in 2040 het openbaar vervoer voor iedereen volledig toegankelijk is. Het akkoord wordt op 7 november in Den Haag ondertekend.

Ribbeltegels

De voornemens houden in dat er de komende jaren veel maatregelen getroffen moeten worden waarbij de inzet van aannemers om de hoek komt kijken. De provincie Noord-Holland gaat eerst aan de slag met het verbeteren van de toegankelijkheid van de bushaltes. Daarbij kan gedacht worden aan een goede hoogte van de halte voor een gemakkelijke instap, ribbeltegels voor blinden en slechtzienden, maar ook aan de breedte van de halte om met een rolstoel makkelijker in en uit de bus te komen. Noord-Holland brengt nu in kaart welke haltes nog niet (volledig) toegankelijk zijn en vervolgens wordt er een plan gemaakt wanneer ze aangepakt worden. Daarna kunnen de aannemers aan het werk.

Lees ook:

Zuid-Holland geeft OV-haltes een opknapbeurt

Plannen voor nieuwe rails in Utrecht en Nieuwegein

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie