Emissievrij openbaar vervoer door slimme oplaad-infrastructuur

logo ABB

Qbuzz en ABB geven elektrische stadsbussen meer power

Om de Nederlandse doelstelling van 95% emissiereductie in 2050 te realiseren, gaat ABB meer dan 100 krachtige snelladers voor de Qbuzz-vloot van 99 volledig elektrische stadsbussen plaatsen. Om deze doelstelling voor uitstootverlaging te halen moeten in 2025 alle nieuwe stadsbussen emissievrij zijn. Dankzij de samenwerking tussen ABB, specialist in snelle laadtechnieken, en Qbuzz, een van de grootste openbaar vervoerbedrijven van het land, is een belangrijke stap gezet om dit doel te behalen.

Een slimme oplaad-infrastructuur zorgt ervoor dat grotere vloten elektrische bussen ’s nachts en onderweg kosteneffectief op kunnen laden. Hierdoor verloopt het vervoer gedurende de dag volledig uitstootvrij. In Noord-Nederland, binnen de Groningen/Drenthe-concessie worden 62 ‘100kW hoogspanning oplaadstations’ geïnstalleerd, verspreid over de Qbuzz-remises in Emmen, Appingedam, Stadskanaal, Oude Pekela, Zoutkamp, Surhuisterveen en Assen. Daarnaast zijn er binnen de DMG Dordrecht-concessie 38 ‘Terra 54 50 kW’-snellaadstations met een voltagecapaciteit van 150-920 V gerealiseerd.

Tevens worden zes ‘HVC-300 Pantograph Down (300PD)-slimme oplaadsystemen’ geïnstalleerd, om naar behoefte onderweg bij te laden. Deze opladers zijn in de regio rond Dordrecht (Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden) geplaatst. De krachtige 300PD oplader levert 300kW elektriciteit en laadt de bus op in drie tot zes minuten, afhankelijk van de benodigde hoeveelheid elektriciteit om de route af te maken. Het werkt met ‘Opportunity Charging’, een concept waarbij elektrische bussen gelijkstroom laden, gebruikmakend van een op de bus gemonteerde pantograaf. Op deze manier beschikken bussen aan het eind van de route nog over voldoende stroom, zonder dat het laden impact heeft op de performance.

Volgens Frank Muehlon, manager global business E-Mobility Infrastructure Solutions bij ABB, zijn de kwaliteit, betrouwbaarheid en de connectiviteit van dit soort oplossingen essentieel. "Wij hebben onze eigen ‘Mission to Zero’ en werken graag mee aan een duurzamer toekomst, voor zowel industrie als leefgemeenschap." "Wij zijn blij dat we samen met Qbuzz aan deze toonaangevende projecten mogen werken. De installatie van krachtige snelladers zorgt ervoor dat ’s nachts snel en efficiënt kan worden opgeladen. Zo helpen we de ‘zero-emissie-doelstelling’ voor openbaar vervoer te realiseren én kunnen we andere landen laten zien dat dit soort oplossingen écht werken."

Om 24-uurs beschikbaarheid van de oplaad-infrastructuur te verzekeren, werken de systemen samen met de via ABB Ability™ aangesloten diensten. De medewerkers van het e-mobiliteit-oplaadnetwerk kunnen op afstand diagnoses stellen en upgrades uitvoeren, betalingen uitvoeren en energie-management bewaken, terwijl tegelijkertijd de veiligheid en beschikbaarheid van de oplaadservice wordt gegarandeerd. Zo wordt uitval geminimaliseerd en blijven de operationele kosten laag.

"Als ambitieuze en innovatieve speler op de regionale mobiliteitsmarkt, zochten we een partner met dezelfde instelling om onze ambities op het gebied van duurzaam transport te verwezenlijken," zegt Tim van Twuijver, Projectmanager Duurzaamheid van Qbuzz. "ABB past wat dat betreft precies bij ons."

"Als de vraag naar elektrische voertuigen gaat groeien, geeft het 50kW oplaadsysteem Qbuzz de mogelijkheid om ook privéauto’s op te laden, naast de normale activiteiten. Met deze systemen kan de dienstverlening op het juiste moment worden uitgebreid. Zo geven we vorm aan de toekomstige mobiliteit van zowel openbaar als particulier vervoer." aldus Muehlon.

ABB is wereldleider in e-mobiliteitsoplossingen en biedt het volledige pakket van oplaad- en elektrificeringsoplossingen voor zowel elektrische auto’s en hybride bussen, als ook voor schepen en treinen. ABB startte op de e-mobiliteitsmarkt in 2010 en plaatste sindsdien meer dan 13.000 ABB DC-snelladers in meer dan 80 landen. ABB ontving onlangs de ‘Global E-mobility Leader 2019 Award’ voor zijn ondersteunende rol bij de internationale overgang naar duurzame transportoplossingen.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een wereldwijde technologische marktleider op het gebied van elektrotechnische producten, robotica, aandrijvingen, industriële automatisering en energiedistributie met klanten in de energiesector, de industrie en op het gebied van transport en infrastructuur. Gebaseerd op een traditie van meer dan 130 jaar innovatie bouwt ABB aan de toekomst van de industriële digitalisering. ABB is de drijvende kracht achter de energietransitie en de vierde industriële revolutie. Als titelpartner van de Formule E, de volledig elektrische raceklasse van de FIA, verlegt ABB de grenzen van elektrische mobiliteit ter bevordering van een duurzame toekomst. Het ABB concern is actief in meer dan 100 landen en heeft ongeveer 147.000 medewerkers.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ABB Ltd