Strippenkaart weg in Oost-Nederland

vanaf 30 juni 2011 vervangt de OV-chipkaart de strippenkaart

Vanaf 30 juni 2011 kunnen reizigers in Oost-Nederland niet meer met de strippenkaart reizen in het openbaar vervoer. Hieronder vallen Gelderland, de Stadsregio Arnhem Nijmegen, Overijssel, Twente en Flevoland inclusief Almere.

OV-chipkaart
Vanaf 30 juni is de OV-chipkaart, naast kaartjes die te koop zijn in de bus, de vervanging van de strippenkaart. De papieren abonnementen blijven voorlopig nog geldig. Ook in de treinen kan met de OV-chipkaart gereisd worden, behalve tussen Ede-Wageningen en Amersfoort. In deze treinen zijn ook de papieren kaartjes geldig. De minister heeft besloten dat de genoemde overheden nu wel voldoen aan de gestelde voorwaarden. Belangrijke onderdelen zijn hierbij het omlaag brengen van het aantal incomplete transacties en een kostenneutrale overgang van strip naar chip.

Bezwaren
Alle consumentenorganisaties waren positief over het uitschakelen op 30 juni, behalve het ROCOV. Zij hebben een aantal bedenkingen, maar die hebben te maken met landelijke aspecten waarop bovengenoemde overheden geen invloed hebben. De decentrale overheden hebben hard gewerkt aan het oplossen van een groot aantal bezwaarpunten van het ROCOV Gelderland Stadsregio. Ook is er intensief overlegd met dit ROCOV.

De minister ziet in de bezwaren van het ROCOV echter geen beletsel om het NVB uit te schakelen. Naast Oost-Nederland wordt de strippenkaart ook afgeschaft in Friesland en Noord-Holland. Op 7 juli volgen ook Zeeland en Limburg.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN)