Treinreizigers met voordeelurenkaart gedupeerd door ov-chipkaart

ROVER: Reizigers rond 9 uur: mijd de chipkaart!

Treinreizigers met een voordeelurenkaart die hun reis voor 9 uur in de ochtend aanvangen moeten de ov-chipkaart mijden, waarschuwt reizigersvereniging ROVER. De ov-chipkaartapparatuur is niet in staat de voordeelurenkorting tijdens de reis te berekenen. Voordeelurenreizigers die rond 9 uur reizen kunnen hierdoor flink teveel betalen.

Veel vaste treinreizigers kopen jaarlijks een voordeelurenabonnement waarmee ze na 9 uur in de ochtend met 40% korting reizen. Wie de grens van 9 uur tijdens het reizen overschrijdt, kan dit voorafgaand aan de reis regelen door met een papieren kaartje de 40% korting in te laten gaan vanaf het eerste station dat na 9 uur gepasseerd wordt. Met de OV-chipkaart behoort deze mogelijkheid tot het verleden.

Om met de ov-chipkaart de voordeelurenkorting te krijgen, moet echt na 9 uur pas worden ingecheckt, wie de reis voor die tijd begint blijft de gehele reis vol tarief betalen waardoor het bedrag flink kan oplopen. Reizigers die precies om 9 uur vertrekken moeten ook oppassen: wie vóór 8:55 incheckt blijft ook de hele reis het volle tarief betalen. Wie na 9 uur met korting wil reizen zou dus om 9 uur de trein moeten verlaten om uit te checken en opnieuw in te checken, met onvermijdelijke vertraging tot gevolg.

Ondanks aandringen van ROVER lijkt voorlopig geen oplossing voor dit probleem te komen waardoor sommige voordeelurenreizigers met het overschakelen op de chipkaart flink gedupeerd kunnen worden. “We zijn flink teleurgesteld in de technische mogelijkheden van de ov-chipkaart”, aldus ROVER, “eerst moet het retourtje verdwijnen en nu komt de voordeelurenkorting ook nog deels in gevaar. Dit is één van de vele signalen dat de ov-chipkaart nog niet klaar voor gebruik is”.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ROVER