Marktverkenning HOV in Noordoost-Brabant

’s-Hertogenbosch – Hoe kan een kwalitatief beter openbaar vervoer de bereikbaarheid, en daarmee een duurzame ruimtelijk-economische ontwikkeling in Noordoost-Brabant, verbeteren? Om antwoord te vinden op die vraag voert de provincie Noord-Brabant samen met partners in deze regio een marktverkenning uit. De resultaten zijn begin 2008 bekend.

Om de kwaliteit van de openbaar vervoerverbindingen van steden in Noordoost-Brabant die niet aan het landelijke spoornet liggen, zoals Veghel en Uden, sterk te verbeteren zijn verschillende mogelijkheden denkbaar. Zoals het weer in gebruik nemen van het spoor Uden-Veghel-Boxtel. Station Boxtel geeft toegang tot het landelijke spoornetwerk en heeft verbindingen met Den Bosch, Tilburg en Eindhoven. Een andere mogelijkheid is het verbeteren van de busdiensten naar Eindhoven, Boxtel, ’s-Hertogenbosch en Oss. Wellicht zijn er combinaties mogelijk.

Ook de effecten op onder andere de economische ontwikkeling en het milieu worden in de marktverkenning meegenomen. De provincie, de betrokken gemeenten (naast Veghel en Uden, ´s-Hertogenbosch, Oss, Bernheze, Schijndel en St.Oederode), de Brabantse Milieufederatie en regionale ondernemersorganisaties hopen dat marktpartijen met gedurfde voorstellen komen.

Besluitvorming

Uiterlijk medio 2009 moet de besluitvorming over de vorm van hoogwaardig openbaar vervoer zijn afgerond. Ook over de investeringen moeten afspraken gemaakt worden. Naast deze verkenning werkt de provincie, samen met de betrokken gemeenten, aan het verbeteren van het bestaande openbaar vervoer in Noordoost-Brabant.

Omwonenden en belanghebbenden worden de komende maanden geïnformeerd via onder andere een website. De website is deze zomer online en dient tevens als discussieplatform.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Meer informatie over de verkenning ‘het Duits Lijntje (spoorlijn Boxtel – Veghel – Uden)’ vindt u op Infrasite.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Noord-Brabant